Близнашки: Не можем да се справим сами с бедствията, ще искаме помощ от Европа

13500
Близнашки: Не можем да се справим сами с бедствията, ще искаме помощ от Европа
Снимка: БГНЕС

България не може да се справи сама с тези мащабни бедствия, задължително ще искаме помощ от Европа. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки пред БТВ.

"Още 3 са жертвите – това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични”, обясни проф. Близнашки.

Държавата привършва парите за наводнения

Държавата привършва парите за наводнения, заяви в Чипровци служебният премиер Георги Близнашки. По думите му парите за справяне с ново...

По думите му през тези няколко седмици, откакто е на власт служебното правителство, има един основен проблем, с който се занимава всяка седмица – бедствията и последиците от тях и това как да се преодолеят.

„Правителството действа енергично. Все пак и двамата министри – и Йордан Бакалов, и Йордан Христосков бяха в районите на бедствията буквално броени часове, след като те настъпиха. Реагира се на място и общо взето се опитваме да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините”, уточни премиерът.

По отношение на връзката с изсичането на гори и наводненията Близнашки коментира, че тя продължава и правителството полага усилия да въведе ограничения.

„Опитваме се да бъдем близо до хората и още тази седмица Комисията по бедствията ще заседава, за да търсим решения за тези най-нови явления. Навсякъде по света хората отиват във временни постройки, във фургони. Ние имаме фургони, но няма кой да влезе в тях, хората искат да си влязат в домовете. Това, което можем да направим, е да подпомогнем с различни ресурси, включително строителни материали, но трябва да си даваме сметка, че живеем в друг тип общество”, добави проф. Близнашки.

За КТБ

БЧК призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения

Във връзка с наводненията в Община Приморско и пострадалото население в с.Ново Паничарево, Областният съвет на БЧК-Бургас от днес ста...

Надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, обяви още служебният премиер. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появяат още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com