Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец

2240
Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец
Снимка: iStock

Близо 1 млн. е общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България. Това съобщиха от пресцентъра на „Информационно обслужване“ АД. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г., което е 30 дни преди европейският регламент за издаване на сертификати да стане задължителен за всички държави от ЕС. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://www.his.bg, чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства . Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще ги пътуващите при преминаване през границите.

СЗО: Заразите с COVID-19 в Европа отново тръгнаха нагоре

Световната здравна организация заяви в четвъртък, че продължилото два месеца намаляване на случаите на коронавирус в Европа е приключи...

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен - 48 часа от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕЕА), които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария. За сравнение „Информационно обслужване“ завърши процеса още в средата на месец май.

„Системата за генериране на европейски сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“, работи безупречно и не очакваме технически проблеми“, каза изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му страната ни се справила много по-добре от държави, които обикновено се дават за пример.

Домашните любимци често се заразяват с коронавирус от стопаните си

Коронавирусът е често срещан при домашни котки и кучета, чиито собственици имат болестта, показват изследвания, предаде БГНЕС. С тампо...

От днес работи и мобилното приложение, което оторизираните власти използват проверка на европейските цифрови сертификати. Софтуерът, който бе разработен от „Информационно обслужване“ е инсталиран на всички устройства, които ще бъдат използвани в граничния здравен контрол.

Резервационната система за ваксинация срещу COVID-19 отчита над 200 000 резервации за час и ден за ваксина, като над 190 000 от тях са вече изпълнени, което е почти 1/4 от всички ваксинирани. От 1 март 2021 г. до сега сайтът на НЗИС https://www.his.bg отчита над 6.5 млн. посещения, като регистрациите са над 820 000.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com