Близо 23 000 лева събраха адвокати и магистрати на Благотворителния бал на юристите

2295
Близо 23 000 лева събраха адвокати и магистрати на Благотворителния бал на юристите
Снимка: Хайлайф

Любимата преподавателка на поколения студенти право проф. д-р Красимира Средкова по получи голямата награда за правосъдие на X-тия Благотворителен бал на юристите. Статуетката и грамотата й бяха поднесени от Министъра на образованието проф. Сашо Пенов, който е бил неин студент, а също така и самият той носител на Гран При за 2017-та година. Професор Средкова е посветила 50 години от живота си на Трудовото право и е обучила над 50 000 студенти.

"Искам да поздравя организаторите на това прекрасно събитие, които успяха 10 години да обединяват колегите юристи и 10 години да издигат престижа на юридическата професия", каза проф. Сашо Пенов от сцената />

Чрез търговете за продажба на картини на известни български художници и томбола бяха събрани 22 800 лева. Средствата ще бъдат дарени по дарителските сметки на пет деца с церебрална парализа – Ванеска, Мишо, Божи, Елена и Снежка, които бяха гости на събитието, също така част от средствата ще се дарят чрез фондация Мечта за дете на семейства с репродуктивни проблеми за инвитро процедури. Разиграни бяха платна на Николай Панайотов, Николай Янакиев, Танер Мерт, академик Георги Чернев, творческото дуо Владислава Червеняшка и Иво Константинов, Веселин Мутафчийски, Елеонора Бакалова, младата художничка Маргарита Ангелова и нейната учителка по рисуване Калина Мандаджиева, Цвети Савова, адвокатките Румяна Недялкова и Еленора Лилова, и разбира се трядиционното присъствие на Иван Яхнаджиев, който рисуваше на място със своите ученици. Най-активни в търга бяха проф. Атанас Семов, адвокатите Любомир Владикин, Пламен Ангелов, Ивайло Данов, Мария Шукерова, Бранимир Балачев, Атанас Костов, Христо Расташки, Кирил Николов, Свилена Димитрова, Георги Баев, Петър Николов, съдия Руси Алексиев, нотариус Светлин Микушински, дизайнерката Гергана Апостолова, семейство Антония и Ивайло Батинкови.

В Националните награди за правосъдие освен голямата награда "Гран при" по категории бяха връчени статуетки и на други изявени юристи и магистрати. Водеща на събитието по традиция бе водещата от БНР Анелия Торошанова.Тя започна церемонията с голямата новина, а именно, че 10-тите Награди за правосъдие се провеждат под патронажа на Съда на ЕС по повод 70-тата годишнина на институцията, като за целта председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс и председателят на Общия съд на ЕС Марк ван дер Вуде бяха записали специални обръщения.

"Това, което се случи на сцената е изумително. Лично председателят на съда на ЕС да се обърне към Национален благотварителен бал е не само прецедент за България, а изключителен знак за подрепа на тази вече 10 годишна инициатива. Аз съм горд от всичко това и е изключителна чест за всичски нас, защото Кун Ленартс не е само председател на юрисдикцията на европейската интеграционна организация, той е един от колосите на европейската правна наука" - каза конституционния ни съдия и преподавател по Право на ЕС проф. Атанас Семов, който поднесе почетни статуетка и грамота на българския съдия в Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, която прие призовете от името на Кун Ленартс и Марк ван дер Вуде.

"Особено съм щастлива, че тази година присъствам лично на 10-тата празнична церемония и е огромна чест да представлявам двете юрисдикции, съставящи съдебната институция на ЕС и да приема от тяхно име присъдената им награда по повод 70-тата годишнина на съда на ЕС. Те изказаха искреното си съжаление, че не могат да присъстват лично, но само след няколко дни в Люксембург започват чествания по повод годишнината на съда", каза Марияна Кънчева от сцената.

Още няколко специални награди бяха раздадени във вечерта на церемонията – за Доайен в правото и вдъхновител на Правосъдните награди бе удостоен адв. Владимир Дончев.

Международно партньорство отиде при Благоревградската адвокатска колегия и Колегия Струмица – РС Македония.

Призът Събитие на 2022 година отиде при Асоциацията за жените адвокати по повод Международен обучителен семинар срещу пране на пари и финансиране на тероризма. Призът им връъчи директорката на тв България 24 Светослава Рудолф.

Адвокат филантроп стана д-р Петър Илиев заради дългогодишната му помощ към семейства с репродуктивни проблеми.

Юрист в медиите е проф. Таня Йосифова – статуетката й бе поднесена от миналогодишната победителка адв. Екатерина Димитрова

Плакетът за цялостно журналистическо творчество за отразяване на правовия ред и законността в държавата отиде при журналистката Анна Заркова. Плакетът й поднесе Екатерина Николова, зам.-главен редактор на в-к Стандарт.

За работата й по създаването на електронен автентичен акт и на дигитален имотен регистър бе наградена Ива Минкова.

Статуетката Сделка на годината отиде при адвокатско дружество "Гугушев и партньори" за придобиване на дялово участие от BlackPeak в Telelink. Призът им бе връчен от адв Владимир Пенков от "Пенков, Марков и Партньори", миналогодишни призьори в тази категория.

Проф. Ирена Илиева, Директор на института за държавата и правото към БАН бе удостоена с приз Науката в правото за това, че за една година успя да съживи института и да му даде нов облик. Тя си получи статуетката от Силвия Чалакова, водеща в тв Евроком.

Няколко дни след деня на българската адвокатура призът Колегия на годината отиде при Адвокатска колегия Велико Търново. Статуетката им бе връчена от г-н Стамен Янев. 

В категорията "Адвокат на годината" първи стана адвокат Георги Баев от Пловдивската адвокатска колегия. Призът му бе поднесен от Адвокат на 2021 година Мария Петрова. Останалите номинирани бяха Атанас Костов, Иван Денев, Жанета Бюйлекова и Христо Ботев – те бяха обявени от журналистката Александра Никова.

Кантората "Менко Менков и съдружници" получи приза за "Адвокатска кантора на 2022". На сцената да им връчи статуетката Темида излезе миналогодишния призьор Атанас Костов. За кантора се бориха още Адвокатска кантора Расташки, Адвокатска кантора Табакова, Шулев, Мавров и партньори, Волф Тайс – те бяха обявени на сцената от журналистката от Блиц Анелия Попова.

Генералният директор на БНР и юрист по образование Милен Митев обяви от сцената, че Илиян Рангелов от ВКП е "Прокурор на годината", в неговата категория номинирани бяха още Божидар Елкин, Георги Иванов, Светослава Пенчева. Признанието за най-добър съдия получи Руси Алексиев от СГС. Статуетката му бе поднесена от журналиста от в-к Телеграф Захари Белчев. В неговата категория бяха номинирани още Илия Илиев, Атанас Кобуров, Рая Манолева.

Светлин Микушински получи приза за най-добър нотариус тази година от миналогодишния победител Камен Каменов.

В неговата категория бяха номинирани Мирослава Димова-Савова, Станислав Филипов, Румен Богданов – те бяха обявени от Цвета Герчева.

Зам-председателката на ПАМБ Свилена Димитрова поднесе приза за Принос в медиацията на съдия Александър Ангелов.

.Д-р Деян Димитров грабна статуетката в категорията "Млад юрист". Тя му бе поднесена от проф. Атанас Семов. Вера Николова, Антония Батинкова, Венета Манолова, Ива Колева, Любомир Таков бяха останалите номинирани.

В категорията "Правосъдие зад граница" наградата бе поднесена Рокси Рок от най-голямата медия във ФБ ХайЛайф на Тодор Найденов. Тук номинирани бяха още – Тодор Коларов, Деян Николов, Миглена Балджиева. 

"Дело" на 2022-ра година стана делото Майка на дете с Даун срещу Майчин дом – адвокат по делото Мария Петрова. Статуетката й беше поднесена от журналистката Даниела Палазова.

Останалите номинирани дела бяха: Делото Авторските права на Чудомир – адвокат по делото Атанас Костов, Делото „Захарната афера“ – адвокати по делотоТатяна Дончева, Ивета Анадолска, Илко Димитров, Делото Йоан Матев – адвокат по делото Станислава Каракушева, Делото Теди Джорджо срещу полицията – адвокати по делото Анелия Иванова и Бранимир Балачев.

Церемонията приключи с тържествена торта, цялата покрита със снимки от отминалите 9 церемонии на Бала на юристите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 6 февруари 2023 г.

Прогноза за времето - 6 февруари 2023 г. (понеделник)

Най-важното за деня, 5 февруари 2023 г.

Илин Димитров: Ще се опитаме да помогнем за реновирането на парк "Клептуза" във Велинград

Братът на изчезналия Емил: Последно говори с майка ни, казал й е, че я обича

Българин, задържан в РСМ: Полицаите от пункта скочиха да ме бият по гърба и ме заключиха в една от стаите

Седмична прогноза за времето за 6-12 февруари

Земеделското министерство започва кампания за Стратегическия план

Обилният снеговалеж прекъсна тока на места в Северозападна България

Затвориха за движение Троянския и Ришкия проход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com