БНТ за критиките около Коста Цонев: Грозно. Нисък морал!

14965
БНТ за критиките около Коста Цонев: Грозно. Нисък морал!
Националната телевизия дължи това смирено преклонение на тези, които са я създавали през годините и на зрителя, който никога няма да ги забрави, посочва медията

Българската национална телевизия отговори с открито писмо на появилите се в пресата упреци и критики във връзка с препрограмирането по повод кончината на актьора Коста Цонев.

Actualno.com публикува целия текст на писмото:

Последни аплодисменти за Дон Кихот

България се поклони за последно пред своя Дон Кихот.  В Народния театър се стекоха близки, приятели, колеги и почитатели на големия Ко...

БНТ прави своя поклон пред паметта на един от най-големите български актьори Коста Цонев. С несравнимото актьорско превъплъщение на Дон Кихот в телевизионната екранизация „Човекът от Ламанча”, на режисьора Асен Траянов и емблематичната роля на агент Евънс в „Няма нищо по-хубаво от лошото време” на режисьора Методи Андонов, излъчени в тъжните дни на раздяла. Два шедьовъра на българската телевизия и кино, две различни роли на творец с уникално амплоа, история на едно поколение творци, в която името на Коста Цонев се вписва ярко.

И това няма нищо общо със спекулативната критика дори за това, че БНТ първа и единствена отбеляза трагичната загуба. Националната телевизия реагира програмно в рамките на два часа с технологично възможния за излъчване филм. Мненията от крайно негативни, визиращи "огромния гаф и простотия, която сме сътворили", до съучастнически одобрителни за това, че „нарочно и съобразително сме избрали точно този филм, за да не свържем Коста Цонев с ролята му на комунистически агент” са еднакво жалки за морала на всеки, който може да принизи случилото се до собствената си трактовка на ситуацията. И да пренебрегне класата на актьора във всяка негова роля. Разсъждения на хора, за които очевидно няма значение най-важното – невъзвратимият факт, че един велик актьор, човек с аристократичен дух и забележителен принос към българската култура вече го няма. А българският зрител го видя, заобиколен от цялото съзвездие актьори на неговото поколение, в един брилянтен игрален филм, превърнал се в абсолютна класика. И това е един от изборите в българското кино, които никой не може да оспори.

За разлика от грозните редове които четем тези дни, с претенция към БНТ, припомняме, че уважението и съпричастността към един талант не са инцидентно упражнение, а постоянно отношение и оценка на създаденото от него. Вероятно на мнозина е убягнал фактът, че преди броени месеци БНТ за пореден път излъчи едни от най-добрите си фондови сериали с участието на Коста Цонев "Дом за нашите деца" и "Жребият", последният документален филм за актьора „Кой е този Коста Цонев”, защото знаехме за трудния период в който живее и разчитахме, че ще усети нашето уважение и подкрепа.

Националната телевизия дължи това смирено преклонение на тези, които са я създавали през годините и на зрителя, който никога няма да ги забрави.

Последно сбогом с Коста Цонев

Днес България си казва "последно сбогом" с Коста Цонев. Поклонението пред големия български актьор ще се състои в сградата на Народния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com