Божидар Димитров: Вън, написалите анализите за Ботев и Левски

13053
Божидар Димитров: Вън, написалите анализите за Ботев и Левски

Хората, написали анализите за Ботев и Левски, трябва незабавно да бъдат уволнени или да бъдат подканени да подадат оставките си.

Това каза пред „Фокус” историкът проф. Божидар Димитров във връзка с анализ на Комисията за защита от дискриминация на текстове от българската литература и дискутираната тема за оставането на текстовете на поета-революционер Христо Ботев в българските учебници.

Да превърнем провокацията в оръжие

Навярно за последните два дни, ако не сте знаели, сте научили за съществуването на КЗД, или така наречената Комисия за защита от дискри...

„Тези хора, които са написали, че Левски е смутител на обществения ред, а Ботев такъв и онакъв – просто ми е чудно как в държавния апарат на България, защото Комисията за защита от дискриминация е част от държавния апарат, може да попаднат такива хора – глупави, невежи. Тези хора някога се наричаха вредители, но в ботаниката, а не в живота”, каза проф. Димитров.

Според него заявлението, че няма да се променят учебниците не е достатъчно, тъй като са предприети активни действия за махането или трансформацията на съответните пасажи от думите на нашите герои в други.

„Сега те не успяха, но каква е гаранцията, че няма да успеят утре, когато Бойко Борисов няма да е министър-председател, а Сергей Игнатов – министър на образованието”, каза още проф. Димитров. Според него Комисията по дискриминацията не трябва да се закрива, но оставането на тези, които са написали анализите, в държавния апарат, означава, че „ние съзнателно ще трябва да търпим хора, които ще дебнат удобен момент да нанесат своя пъклен удар”.

Редактор: Георги Иванов

Синдикат "Образование": Никой да не пипа Ботев и Левски

Твърденията и изводите относно образователната система,  работата на българските учители,  учебните програми и учебното съд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество