Божидар Нанев невинен

4253
Божидар Нанев невинен
СГС оправда бившия министър, затвора му се размина

Софийски градски съд (СГС) оправда бившия здравен министър Божидар Нанев и Димитринка Николова, която е бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ. Съдийката отмени и мерките за неотклонение на двамата, които бяха парични гаранции от по 2000 лева за Нанев и 1000 лева за Николова. Букова подчерта, че няма никакви опасности те да се укрият при другите фази на процеса и затова не им определи никакви мерки.

Самият Божидар Нанев призна, че никак не е изненадан от оправдателната си присъда и припомни, че още при старта на процеса заявил, че си изпълнявал задълженията по закон. "И съм допринесъл за това нашата страна да се снабди с антивирусни препарати, които бяха необходими за опазването на здравето и на живота на хората", каза първият здравен министър в кабинета на Бойко Борисов.

"Нека не коментираме сега, за мен е важно, че това, което се случи е точно това, което трябваше да се случи. Няма никакви причини, за да има друго решение", така Божидар Нанев отговори на въпроса дали се чувства предаден от свои. Той обаче отказа да каже своята версия за това защо е застанал на подсъдимата скамейка и кой има интерес от това, тъй като няма "нито един - единствен аргумент в полза на обвинението". Нанев чакал 10 месеца дали въобще делото ще влезе в съда и за това време единственото, което направила прокуратурата е да изчисли разликата между лева и британския паунд.

Нанев обясни, че един договор не е само начална и крайна цена, а има измерения в много посоки, така всички други условия показвали, че това, което се предлага от Великобритания е безкрайно по-неизгодно. "Което е най-важно и искам да подчертая е, че това са два различни договора по два различни пътя и няма абсолютно никакво място за сравнение между тях. Това са невъзможни за сравнение неща", подчерта той.

Прокуратурата иска пет години затвор за министър на Борисов

Пет години "лишаване от свобода" поиска прокуратурата за първия министър на здравеопазването в кабинета "Борисов" Божидар Нанев. Той е...

Бившият здравен министър е категоричен, че медикаментите са свършили и са помогнали много в следващата година, когато отново имаше епидемия. "И ние ги купувахме не само за този момент, ние ги купувахме за следващите вълни, които очаквахме и те се случиха и тогава наистина те свършиха изключително много добра работа", изтъкна той.

Нанев призна, че може би нищо не е загубил, но е научил много неща. Отклони въпроса за това дали ще си търси правата, тъй като е "в настроение за това, че животът продължава". "Ще си помисля! Ще си помисля! ", така отговори на въпроса дали, ако сега му предложат поста на здравен министър пак би го приел.

Присъдата на СГС не е окончателна и може да се обжалва. Прокуратурата вече заяви, че ще я протестира. "Процесът продължава и на втора инстанция и разбира се, и на трета последна, така че ще бъде изготвен протест", каза наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Обвинението продължава да твърди, че Нанев е виновен. Немска каза, че от правна гледна точка делото е сложно. След като се запознаят с мотивите на съда, прокурорите ще видят какво от посочените от тях доказателства е ценял съдът.

Припомняме, че Нанев и Николова бяха изправени пред СГС преди година по обвинение, че съзнателно са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу", от което е произтекла значителна вреда на здравното министерство в размер на близо 2.5 млн. лева и случаят е особено тежък. В обвинителния акт са описани сключените на 16 декември 2009 г. с компанията "Рош" договори за доставка на антивирусните препарати срещу свински грип "Тамифлу". Договорите са на стойност 6,5 млн. лева и според прокуратурата с тях държавата е била ощетена с близо 2,5 млн. лева. Това е разликата между офертата на "Рош" и тази на Националната здравна служба на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com