Бойко рече, Цветанов повтори

5765
Бойко рече, Цветанов повтори

След като вчера министър-председателят Бойко Борисов обяви отстраняването на съдия Мирослава Тодорова като провокация в навечерието на очаквания евродоклад, днес вътрешният министър Цветан Цветанов повтори думите на премиера.

"... приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред", заяви вчера Борисов.

Борисов за уволнението на Тодорова: Провокация

Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам в...

Преди минути пък Цветанов коментира: "Уволнението на Мирослава Тодорова може да се тълкува като провокация".

"Съчетаването на доклада, който предстои да излезе, и събитието, което се случва, действително премиерът е прав, че може да се тълкува от определени представители, „доброжелатели” за държавата и за това, което имаме като проблеми в институциите в България, по този начин", каза министърът в опит да цитира дословно премиерът.

Той посочи, че няма представа как ще реагира Европейската комисия на случая и отново заяви, че няма личен конфликт с Мирослава Тодорова.

В същото време председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев заяви, че има сериозни основания да се предполага, че Цветан Цветанов е направил политическа поръчка за отстраняването на съдия Мирослава Тодорова.

По-малко от ден след като тя беше дисциплинарно уволнена от ВСС, в социалната мрежа "Фейсбук" се появиха и няколко групи в нейна защита, а форумът на Съюза на съдиите бе залят от съобщения на хора, които застават зад нея.

Близо 500 души заявяват категорично, че ще се присъединят към протеста пред сградата на ВСС. Сред тях има както хора, работещи в съдебната система, така и представители на неправителствените и правозащитните организации, журналисти и множество граждани, които просто искат справедливост в съдебната система. Сред коментарите, които се появиха в социалната мрежа, са, че "трябва да се отнеме възможността на Цв-то да кадрува", че "с решението си ВСС иска да се хареса на властимеющите, а че за целта използва съдия, който е имал смелостта да изрази собствена позиция, е малка и незначителна подробност" и "трябва да се разбере - казусът "Тодорова" е важен за българската демокрация". Гражданите призовават "Нека подкрепим нормалните съдии в съдебната система!".

Във форума на Съюза на съдиите десетки граждани изразяват подкрепата си за съдия Мирослава Тодорова. Те застават с имената си зад позицията, че случилото се вчера във ВСС е безпрецедентно, и с призиви цялата общност да се обедини против него. Някои дори предлагат да започне национална подписка в защита на председателя на Съюза на съдиите. "Случаващото се сега няма аналог в несъстоялия се нескончаем 20-годишен преход. А по-възрастните съдии твърдят, че и преди не е имало чак такива брутални безобразия. Този реваншизъм се стовари върху главата на съдия Мирослава Тодорова, защото не съумяха да понесат нито една нейна критика, а това с "отнетите" кариерни бонуси след края на мандата им, някои явно са определили като непростимо", пише съдия Весислава Иванова от СГС.

"Възмутен съм от безпринципната позиция и откровен слугинаж на този ВСС. Срамувам се, че в него има и съдии", признава Йохан Дженов от Районния съд в Червен бряг. "Съдия Тодорова, винаги съм се възхищавала от активната Ви позиция по всички актуални проблеми в съдебната система, винаги съм искала да Ви подкрепя публично. Сега съжалявам, че не съм обективирала подкрепата си, за да се знае, че Вашето мнение е мнение на мнозинството. Радвам се, Вие успяхте!", коментира Милена Славейкова, съдия в Административен съд- София град.

"Виждаме опит за внасяне на разделение в съсловието на съдиите в момент, който е решаващ за бъдещото управление на съдебната власт. Този акт на ВСС не е просто обикновено дисциплинарно производство, а представлява разправа с хората, позволяващи си да критикуват статуквото. Съюзът на съдиите в България ще продължи и в бъдеще да отстоява ценностите, заложени в нашия устав. Взетото решение от ВСС не засяга упражняването на функцията й председател на ССБ", е записано в официалната позиция на Съюза на съдиите.

Съдии на безпрецедентен протест днес

Съдии, представители на неправителствените и правозащитните организации и обикновени граждани ще се съберат в 10 часа този петък пред...

"Последното взето решение на съвета пренебрегва огласеното с влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд, че ВСС е длъжен да осигури правото на участие на привлечения към дисциплинарна отговорност, преди да бъде взето решение по същество от пленарния състав. Подобен акт е явна демонстрация на незачитане върховенството на закона", пишат още съдиите.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...