Бойко впечатлен от магистралите на Португалия

4650
Бойко впечатлен от магистралите на Португалия

Постигането на финансова стабилност в Европа и планирането на следващия програмен период в Европейския съюз бяха основна тема на разговор между министър-председателите на България и Португалия Бойко Борисов и Педро Пасош Коельо днес.

Със срещата в двореца "Сао Бенто" завърши визитата на българския правителствен ръководител в Лисабон.

"Нашите правителства следят с безпокойство финансовата ситуация в Европа. И двамата сме съгласни, че реформите, макар че са болезнени, трябва да продължат да се правят, за да постигнем финансово укрепване и да излезем стабилни от кризата", коментира премиерът Коельо. Той подчерта, че исканият от Европа растеж и повишаване на производителността в крайна сметка е резултат от това, което всяка една отделна държава постига. "Фактът, че българското правителство и народ полагат усилия и не молят за международна помощ, е много показателен за съзнанието на този народ и води до повишаване на доверието в България", изтъкна португалският министър-председател.

Премиерът Борисов потвърди, че правителството съумява да изпълни ангажиментите си за поддържане на финансова стабилност въпреки тежката социална цена, която се плаща за това. Като голяма подкрепа за по-безболезнения изход от кризата той посочи еврофондовете и подчерта, че и България, и Португалия ще продължат да настояват за по-силна кохезионна политика и през следващия програмен период.

"Когато видях магистралите, пречиствателните станции, цялата инфраструктура на Португалия, се убедих, че тя е много добър и видим пример за пътя, по който върви България", каза министър-председателят.

При разговорите си днес премиерите Борисов и Коельо констатираха високото ниво на политически връзки между двете страни и съществуващия потенциал в търговско-икономическите отношения. Като перспективни за двустранното сътрудничество те определиха културният туризъм, инвестициите в селското стопанство и във високите технологии.

По-рано през деня министър-председателят Борисов се срещна с президента Анибал Кавако Силва, с когото обсъдиха предстоящото му посещение в България през есента. Бойко Борисов беше приет и от една от най-влиятелните личности в Португалия и в католическия свят – кардинал - патриархът на Лисабон дон Жозе да Круж Поликарпо. Премиерът му благодари за предоставената за българската православна община църква край Лисабон. Двамата проведоха разговор за толерантността между различните вероизповедания и посочиха България като пример в това отношение.

Португалия налива 6,65 млрд. евро в три банки

Португалия ще налее над 6,65 милиарда евро в частните банки „Банко комершиел португеш” и „Банко португеш де инвещимен...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com