Бокова: Един от най-добрите модели за социална мобилност е образованието

6577
Бокова: Един от най-добрите модели за социална мобилност е образованието
Снимка: БГНЕС

"Един от най-добрите модели за социална мобилност е образованието. Не може да се говори за социална инклузивност без да говорим за социална мобилност".

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на дискусия на тема „Размисли за социалното включване: стари проблеми в ново издание или нови проблеми в стара форма?”, предаде БГНЕС.

Джон Кери и Ирина Бокова се обявиха се за укрепване на мира и сигурността

„Нашият ангажимент към ЮНЕСКО е много по-силен сега. Президентът Обама и лично аз се ангажираме да направим всичко възможно пре...

 Бокова започна експозето си с думите, че няма по-подходящо място за дискусия на социалното включване от Софийския университет. „Тази тема е актуална и ще остане актуална в един свят, изпълнен с огромни възможности и хоризонти пред човешкия талант, но изпълнен и с предизвикателства.Ако се погледне назад във времето много е интересно да се види каква е еволюцията на мисленето по въпросите на образованието, науката, културата и каква е ролята им в обществения живот. За последните 30 години еволюцията е огромна. До началото на 2000 г., не е смятано за възможно, че може да се постигне всеобщо начално, камо ли средно образование и грамотност”, изтъкна Бокова.

Според нея, днес обаче се разбира, че без постигането на тази цел няма как да се премахне крайната бедност, нито да се постигне социално включване. Директорът на ЮНЕСКО посочи, че 58 млн. деца са извън училището в глобален мащаб, а повече от 38 млн. от тях са в ситуация на военни и бежански конфликти.

 От друга страна, Ирина Бокова разгледа и новите технологии, които днес дават невероятни възможности за социално включване.

 Тя бе категорична, че за нея темата за културата като средство за социално включване е много важна и я отстоява, работейки по нея, през последните 6 години съм работила много активно. „Културата в най-дълбокия демократичен смисъл е изключително мощно средство за социално включване. Културата и в най-затънтените места на планетата има огромно значение за социалната инклузивност.

Българските творчески съюзи подкрепят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Творческите съюзи в България подкрепят официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН на г-жа Ирина Бокова, понастоящ...

ЮНЕСКО направи огромно усилие тя да бъде припозната като инструмент за устойчиво развитие, мобилизация на различни общности около постигане на определени цели, помирение и създаване на нови работни места. Аз пледирам да се погледне на културата като на широк демократичен процес, който води до много по-голяма социална кохезия и социална инклузивност”, призова още Ирина Бокова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com