Борисов: Германия и Великобритания подкрепят специалния ни статус за бежанците

11404
Борисов: Германия и Великобритания подкрепят специалния ни статус за бежанците
Снимка: БГНЕС

Германия и Великобритания подкрепят искането на България страната ни да бъде изключена от новата схема за разселване на бежанци от Италия и Гърция. Това са заявили канцлерът Ангела Меркел и премиерът Дейвид Камерън, съобщи в Брюксел премиеът Бойко Борисов. По думите му специалният статут на България ще бъде записан в заключенията от среща на върха, предаде БНР.

От думите на Бойко Борисов се разбра, че той е поставил условие, преди да подкрепи решението за доброволно разселване на 40-те хиляди сирийци и еритрейци от италианските и гръцките бежански центрове в други части на Съюза. "Причината да се удължи толкова Съветът сме ние, защото в проекторешенията, които бяха направени, бяха само Гърция и Италия. Искахме почивка пет минути. Говорих с канцлера Ангела Меркел, с Дейвид Камерън, после те ме подкрепиха и затова беше записано и това в резолюцията. Не е нужно да се приемат квоти, да има думичката "задължително". Това противоречи на самата идея за демократична, хуманитарна, добра Европа", каза министър-председателят. 

Учители искат извинение от Борисов, изказал се пренебрежително

Центърът за образователни инициативи разпространи отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за извинение заради об...

На въпрос дали въпреки доброволния принцип България е съгласна да приема кандидати за убежище от Италия и Гърция след юли месец, премиерът отговори: "Ние и в момента имаме достатъчно бежанци. Сега, когато в Средиземно море вече имат цяла флотилия, целият натиск от бежанци се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция, аз настоявах да бъде включена и България със специален статут, защото всеки момент това може да се промени, като бройка". 

За пореден път Борисов обеща дата за присъединяването на България към Шенгенското пространство, което нямало да се отрази на имигрантския поток. "Ние ще влезем, предполагам октомври месец някъде ще се разгледа и това, по въздух и вода, което няма да се отрази на проблема със съхопътните граници", каза той. 

Само миналата седмица българските власти са спрели 3 хиляди мигранти, тръгнали да излизат от България в посока вътрешността на Евросъюза, допълни министър-председателят.

В официалните политически заключения от срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел е записано, че всички държави-членки ще участват в разпределянето на 40 хиляди бежанци, пристигнали в Италия и Гърция. Под черта се казва, че предложението не противоречи на изключенията, които имат Ирландия и Дания от европейските договори в тази сфера. 

Лъжата за солидарността в ЕС

В ЕС по начало има много лицемерие. Като се почне от лъжата за стремежа всички да са еднакво богати и се стигне до заблудата за солидар...

Посочено е изрично, че Великобритания няма да участва. България и Унгария не се споменават поименно в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com