Борисов се обяснява с Русия пред ИТАР-ТАСС

11844
Борисов се обяснява с Русия пред ИТАР-ТАСС

Премиерът Бойко Борисов заявява в интервю за ИТАР-ТАСС, че правителството му планира да подпише на 9 ноември споразумение с Русия за газопровода "Южен поток" и нарича проектът изгоден и за двете страни.

Агенцията отбелязва, че преди визитата на руския президент в България Борисов е определил отношенията с него като съответстващи на тенденците в съвременната политика. Все още няма потвърждения от страна на Кремъл, че Владимир Путин ще посети Варна, каквато покана е отправил към него българския премиер. Според наблюдатели въпросното интервю, което предстои да бъде излъчено по телевизия "Русия-24", е знак, че ще има такава визита.

Борисов декларира, че кабинетът му никога не е бил против руската технология и не това е причината да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене“. Според него основният проблем бил финансирането на проекта.

Русия предложила да отпусне кредит, но на София не получила отговор на въпросите си при какви условия и лихви ще се връща той. „И така се случи, че на мястото на бъдещата АЕЦ,  днес просто има една голяма локва. Аз винаги казвам, че отношенията между Русия и България не трябва да бъдат оценени само по този проект", каза Борисов.Според него вината за провала на АЕЦ „Белене“ има както руската, така и българската страна, тъй като при подписването на договорите за строителството през 2006 г. в тях не е посочено колко общо ще струва централата.

Премиерът подробно обяснява и защо се е наложило правителството му да отхвърли друг проект с руско участие – този за петролопровода Бургас-Александруполис, тъй като сериозно можел да навреди на екологията по българското Черноморие.

ПРОВАЛИТЕ БОРИСОВИ

Когато едно управление е навъртяло три години и половина, всеки опит за анализ е даже малко позакъснял При ГЕРБ и Борисов би трябвало ...

ИТАР-ТАСС/Kafene.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com