Брюксел: България не издържа изпита на ЕС

16540
Брюксел: България не издържа изпита на ЕС

България и Румъния са на път да се провалят на първия си голям изпит от присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка им по реформирането на правоприлагащите органи, пише европейският портал Euractiv.

Румъния е изправена пред безпрецедентни критики заради предполагаемите опити на новото й правителство да установи контрол върху демократичните баланси, а България е подложена на напрежение заради предполагаемите близки връзки между представители на правителството и организираната престъпност.

Румънският премиер Виктор Понта беше в Брюксел вчера, ден след като българският му колега също се срещна с ръководителите на ЕС. Политическите събития в България показват, че както Букурещ, така и София не трябва да се надяват на добри новини от доклада по Механизма за сътрудничество и оценка, който ще бъде публикуван на 18 юли, коментира EurActiv.

Висшият съдебен съвет уволни вчера съдия Мирослава Тодорова, която си спечели репутацията на най-острия критик на този орган, широко възприеман като инструмент на политици и на вътрешния министър Цветан Цветанов. Борисов нарече решението "провокация", целяща да се подкопаят усилията на правителството му да подобри имиджа на страната.

Случаят с Тодорова илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната и съдебната власт в България, които се обвиняват взаимно в обслужване на мафията. Но самият Борисов наля масло в огъня, като заяви по време на среща с блогъри, че записан телефонен разговор, в който той говори за необходимостта от "защита" на противоречив бизнесмен от митнически проверки е автентичен.

Миналата година България беше залята от изтекли записи на подслушани разговори, които първоначално бяха насочени към вътрешния министър Цветан Цветанов, а сега са съсредоточени към Борисов. Записите вероятно са били направени от ДАНС, националната агенция по сигурност на страната, но след това изтекоха във в. "Галерия", таблоид, свързан с Алексей Петров, спорна фигура, определяна от мнозина като най-могъщия враг на Борисов.

В един от записите Борисов инструктира директора на Агенция Митници Ваньо Танов да спре разследване срещу противоречивия бизнесмен Михаил Михов, собственик на бирена фабрика, като заявява, че "поел ангажимент" да не го закача. На 30 март 2011 г. Михов (47 г.) беше открит мъртъв в хотелска стая. Вдовицата му също почина през май. Според непотвърдени информации, ЕК била безкрайно обезпокоена от записите, в които самият премиер признава, че е наредил "защитата" от митнически проверки на бизнесмена. Говорителят Марк Грей заяви, че ЕК е напълно наясно с твърденията за подслушване на телефонни разговори, но не може независимо да заяви дали премиерът е признал, че думите му са верни, пише европейският портал.

В Румъния левият Социал-либерален съюз на премиера Виктор Понта иска да свали от власт консерватора Траян Бъсеску. Съюзът спечели мнозинство в парламента, за да го отстрани от длъжност и сега Бъсеску очаква референдума на 29 юли, който може да доведе до свалянето му.

Правителството на Понта издаде също така множество извънредни укази, предизвиквайки безпокойство, че се опитва да избягва конституционните проверки и баланси и да отстъпи от демократичните си задължения.

На пресконференция с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев Понта заяви, че е пристигнал в Брюксел, за да се срещне с лидерите на европейските институции и на европейските политически партии, за да каже, че правителството му е решено да спазва всички европейски стандарти и ценности. "Румъния няма да се превърне в нов повод за притеснение за европейските й партньори", изтъкна той.

В отговор на въпрос на EurActiv дали се страхува, че страната му може да бъде лишена от членство в Шенген заради настоящото политическо напрежение в Румъния, Станишев заяви, че има ясни правила и критерии за членство в Шенген, които са изпълнени от България и Румъния. "Не е демократично, честно, последователно да прибавяме нови политически или други условия", заяви Станишев.

Очаква се въпросът за присъединяването на България и Румъния в Шенген да бъде включен в дневния ред на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешен ред през септември. Но съдейки по различните изявления, направени неотдавна от политици, събитията в Румъния вероятно ще отложат вземането на решение за неопределено време, пише EurActiv.

Редактор: Петър Проданов

Съдии на безпрецедентен протест днес

Съдии, представители на неправителствените и правозащитните организации и обикновени граждани ще се съберат в 10 часа този петък пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com