Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха спорно на първо четене

2846
Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха спорно на първо четене
Снимка: БГНЕС

Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха твърде спорно на първо четенe. Единият бе приет с едва 75 гласа „За“, а другият с 95. Не е сигурно дали е имало кворум за днешното заседание.

С остри критики от страна на опозицията и без особена защита от страна на управляващите, управляващото мнозинство си гласува двата по-малки бюджета за 2021 г. – на Здравната каса и на Общественото осигуряване. Остава да бъде обсъден и Законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Общо приходите и трансфери в бюджета на НЗОК са в размер на 5 084 871.3 хил. лв. Заложено е увеличение на средства за всички здравноосигурителни плащания, като общата сума, предвидена за тях е 4 770 351.0 хил. лв. Проектът предвижда още, ако има неусвоени средства, те да могат да се ползват за заплащане на неразплатена болнична дейност за 2017 и 2018 година.

Очаква се между първо и второ четене на законопроекта да се направи поправка, според която медици от доболничната помощ да се включват в болничната, в условията на извънредно положение или извънредна обстановка. В законопроекта е уредено и допълнително заплащане на лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари.

В бюджета на ДОО за следващата година е заложено увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 3 000 лв.

Заседанието днес тръгна трудно и можеше да не се състои, но при поисканото поименно преброяване на народните представители в пленарната зала, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева включи в списъка и депутати от БСП и ДПС, които бяха напуснали залата.

Последва скандал, но председателстващият заседанието след това – Валери Симеонов, отказа да извърши повторно преброяване и да извади от списъка с присъстващите депутатите, които са били напуснали залата в опит да провалят кворума. Опозицията заплаши да даде на съд решението на Караянчева и ако той прецени, че не е имало кворум, точките от дневния ред ще трябва да се прегласуват.

Бюджетите за 2021 г. на държавата, НЗОК и ДОО са на път към пленарна зала

Правителствените проекти за Държавен бюджет за 2021 г., бюджет на здравната каса и бюджет на ДОО бяха одобрени на съвместно заседание н...

И въпреки че формално успяха да стартират заседанието, бюджетът на НЗОК бе приет с едва 75 гласа „за“ от ГЕРБ и „Патриотите“, а на ДОО – с 95. Тоест управляващите реално не са успели да съберат мнозинство от 121 гласа за своите предложения, които заедно с държавния бюджет са едни от най-важните законопроекти за годината.

Освен всичко това законопроектите за трита бюджета се гледат по-малко от 24 часа след приемането им в ресорните комисии, което се случи вчера вечерта.

Дебати за бюджета на Здравната каса

Заместник-председателят на Народното събрание от ДПС д-р Нигяр Джафер изтъкна от трибуната нуждата от електронното здравеопазване, като посочи, че така възрастните пациенти няма да се лутат по различни кабинети за хартиени документи. Като положително в бюджета на Касата тя отбеляза и факта, че за първи път от години в него са заложени буфери като резерви за допълнителни плащания.

За повече пари а лечение на COVID-19 настоя д-р Калин Поповски от "Обединените патриоти" и обърна внимание на тежките случаи:

Прието: Увеличават с 3 лв. на ден помощите за безработните

С 3 лв. повече дневно ще вземат безработните към минималното обезщетение докато са на борсата на труда от 1 октомври. Това решиха окон...

"Един пациент е средно между 2 000 и 3 000 лева. Пътеката е 1200. Имаме един рекордьор, при който рефлектира неговото лечение в 6200 лева".

Джафер предупреди, че ще се наложи по-продължително и разнообразно лечение на пациентите с развитието на пандемията на коронавируса:

"Има проблеми с осигуряване и на "Ремдесивир". Има нужда от инвестиция в центрове, които да извършват плазмафереза за осигуряване на реконвалесцентна плазма".

Красимир Янков от левицата допълни, че трябва да се промени философията на Здравния бюджет:

"Как със средствата, с които разполага Националната здравноосигурителна каса да се посрещне адекватно и пресече една такава зараза", попита той.

Нов скандал в НС: Караянчева брои за присъстващи напускащи залата депутати

Кворумът в парламента за пореден път се превърна в ябълката на раздора между депутатите. Скандал започна след поименното преброяване н...

Разисквания за бюджета на ДОО

В социален популизъм преди избори, обвини управляващите Хасан Адемов от ДПС.

„Вие твърдите, че този бюджет не е предизборен. Щом твърдите, че не е предизборен, защо това увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст не е от 1 юли. Защо е от 1 януари“, попита риторично Адемов. Той напомни, че 4 години от опозицията предлагат осъвременяването на пенсиите да бъде от 1 януари и всяка година мнозинството го отхвърля.

„Защо се съгласявате сега? Защото наближават парламентарните избори“, попита Адемов. Последва подвикване на депутата Борис Вангелов от зала, което накара Адемов да припомни, че е чул наскоро, че „Обединени патриоти“ са вдигнали петкратно размера на пенсиите.

Разпрата предизвика председателстващият заседанието Валери Симеонов да напомни да не се влиза в пререкание със залата. Като допълнение Симеонов изтъкна, че минималната пенсия от следващата година ще е не 300, а 350 лв. и посочи, че това ще е така, докато продължава това управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com