X
 
 

„Булгаргаз”: Очакваме газовата връзка Гърция-България да заработи най-късно на 1 юли 2022 г.

2265
„Булгаргаз”: Очакваме газовата връзка Гърция-България да заработи най-късно на 1 юли 2022 г.
Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 1 юли, за да може страната ни да получава договорените с Азербайджан количества газ в пълен обем. Това се казва в позиция на компанията.

От там уточняват, че ако това не стане, отново ще възникне риск азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) банкова гаранция в значителен размер.

От „Булгаргаз” заявяват, че „ в случай на поредно забавяне в изграждането на газопровода IGB, ще бъде необходимо спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан”.

Ето и цялата позиция на дружеството:

Очакваме газовата връзка Гърция-България да се въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 01.07.2022 г., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем.

В случай на поредно забавяне в изграждането на газопровода IGB, ще бъде необходимо спешно провеждане на преговори с решителна подкрепа на политическо ниво за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан, докато бъде завършена газовата връзка Гърция-България.

Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 г. и в случай, че газопроводът IGB не бъде въведен в експлоатация до тогава, отново ще възникне рискът азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от „Булгаргаз“ ЕАД и „Български енергиен холдинг“ ЕАД банкова гаранция в значителен размер.

След като към началната дата на доставките от Азербайджан (31.12.2020 г.) договореното трасе за доставка, газовата връзка Гърция-България (газопроводът IGB), не беше изградено, „Булгаргаз“ ЕАД беше поставено в положение не само да не може да получава газ съгласно Договора, но и да заплаща санкции по наказателна клауза. „Булгаргаз“ ЕАД нямаше друг избор освен да преговаря с азерската страна и да търси най-доброто възможно временно решение, припомнят от дружеството.

Делян Добрев: Правителството иска да фалира "Булгаргаз"

„Правителството работи, за да фалира „Булгаргаз“, каза по БНР Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, член на комисията по ене...

В преговорите, „Булгаргаз“ ЕАД, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката успяха да договорят и да постигнат споразумение с азерския доставчик „Булгаргаз“ ЕАД временно да получава газ на друг газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА до 30.09.2021 г. След поредното отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB, „Булгаргаз“ ЕАД отново беше поставено в положение да търси преговори и съгласие от азерската страна за удължаване на временните договорености до 30.06.2022 г. (последната обявена дата от проектната компания, изграждаща газопровода IGB за въвеждането му в търговска експлоатация е 01.07.2022 г.).

Сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по Договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка (газопровода IGB). В случай че такива временни споразумения не бяха подписани, „Булгаргаз“ ЕАД щеше да заплаща санкции (десетки милиона долара месечно) по наказателната клауза, равни на стойността за договорените количества, без да ги получава.

Споразуменията дадоха възможност на „Булгаргаз“ ЕАД и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите държави в Европа с доставки на азерски газ. Позицията на азерската страна винаги е била, че трасето за доставка съгласно Договора е само едно - газопровода IGB. Ако Договорът предвиждаше друго, азерската страна нямаше да влиза в дълги и тежки преговори и от самото начало на доставките (31.12.2020 г.) щеше да доставя пълния договорен

обем през гръцката газопреносна мрежа, тъй като това би било изгодно за нея – през този период цената на азерския газ беше по-висока от тази на газа от други източници. За правилното тълкуване на Договора, за който се прилага чуждестранно право, „Булгаргаз“ ЕАД, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката разчитат на становища от висококвалифицирани специализирани правни консултанти по това чуждо право. Въпросите за маршрута на доставка са анализирани в продължение на месеци, а получените становища са потвърдени и с допълнителен независим правен анализ. Подписването на споразуменията не е еднолично решение на „Булгаргаз“ ЕАД, а резултат на продължителен задълбочен професионален анализ и преценка заедно с „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката за най-изгодното решение за българската страна за доставка по временното трасе в контекста на ситуацията със забавянето на газопровода IGB.

Всяко отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя „Булгаргаз“ ЕАД и България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания. И до днес, „Булгаргаз“ ЕАД не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога точно ще бъде готова гръцката газова връзка, заявяват още от Булгаргаз.

Още от ОБЩЕСТВО:

Знаково на първа инстанция: Дете на еднополова двойка получи акт за раждане

Мотористите също излизат на протест пред парламента

Подготовки и маневри: Военна техника ще се движи по пътищата у нас

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дари наградата на педиатрията

Българка покори Еверест

Любчо Георгиевски се отказа от лекция в София заради Ангел Джамбазки в залата

Новините: Най-важното за деня, 16 май

Кирил Петков заведе Марк Рюте на разходка из София, обеща да кара велосипед в Нидерландия (ВИДЕО)

Обявиха частично бедствено положение в град Белослав

Отпускат до 20 000 лв. за стартиране на собствен бизнес на хора с увреждания

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество