Бургас може да се сдобие с ултрамодерен уред за диагностика на рак

9200
Бургас може да се сдобие с ултрамодерен уред за диагностика на рак
Снимка: Thinkstock

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага на "Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД да се учреди безвъзмездно право на строеж за изграждане на отделение по нуклеарна медицина. В бъдеще се предвижда там да има позитронно емисионен томограф и циклотрон. Това е първата необходима стъпка, за да може Бургас да се сдобие с най-прецизната в цял свят технология за ранна диагностика на онкологични заболявания, съобщават от общината.

"Нашият онкодиспансер трябва да се превърне във водещ регионален център за лечение на раковите заболявания. Имаме желание да се борим за финансирането на проект за осигуряване на позитронна емисионна томография и циклотрон за производство на изотопи. Това ще даде възможност за най-ранна диагностика и профилактика тук, на място", заяви кметът Димитър Николов.

Велико Търново и Бургас са най-добрите градове за живеене

За първи път наградата "Най-добър град за живеене в България" взеха два града - Велико Търново и Бургас. София бе удостоена с две наг...

За новото отделение по нуклеарна медицина Община Бургас предлага свой терен, разположен в непосредствена близост до онкодиспансера. Съгласно влязъл в сила ПУП, избраният имот и без друго е отреден "За здравно обслужване". Предвижда се там да бъде изградена самостоятелна триетажна сграда със застроена площ 430 кв. м. и РЗП - 1338 кв. м. Тя трябва да приюти томографа и циклотрона за производство на изотопите за специализираното изследване, заедно със съответните кабинети и обслужващи помещения, за да може в града да се прилагат най-добрите практики за извършване на профилактика, диагностициране и лечение на онкоболните пациенти.

В началото на тази година Бургас се сдоби с най-модерният в момента у нас линеен ускорител, който е мощен уред за дълбока терапия, унищожаващ раковите клетки по всички локации на човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com