Бъчварова: Хиляди са джихадистите, които представляват опасност за Европа

1947
Бъчварова: Хиляди са джихадистите, които представляват опасност за Европа
Снимка: БГНЕС

Общият брой на такива хора, които представляват опасност за Европа, е хиляди. Това заяви министърът на вътрешните работия Румяна Бъчварова, коментирайки опасността от джихадисти на Стария континент.

Бъчварова заяви в ефира на bTV, че не би искала да "спекулира с цифри" за броя на заловените на българска територия джихадисти, свързани с терористични групировки. Не са толкова много, но не са и толкова малко, каза тя. Вътрешният министър коментира въпроса във връзка с заловения у нас и екстрадиран във Франция джихадист, свързан с атенатата над редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж, през миналата година.

БХК: Задържането на граждани по време на антитерористично учение на МВР е незаконосъобразно

Български хелзинкски комитет съобщи позицията си относно оповестената от медии информация за задържане на голям брой граждани за период...

България може би е единствената държава, която провежда допълните интервюта, за да можем да установим самоличността на бежанците, каза още Румяна Бъчварова. Според нея това вероятно е и една от причините за това, че страната ни не е предпочитан път за бежанския и мигранстки поток. 

"Не трябва да бързаме с антитерористичния закон", смята вътрешният министър. Тя обясни, че в момента се подготвя нова европейска директива. Всички служби за сигурност в Европа трябва да работят по нов начин, да се модернизират, заяви Румяна Бъчварова. "Факт е, че не можем да останем такива, каквито сме в момента", каза още министърът. 

Ние не можем да бъдем адекватни на заплахата на националната ни сигурност, ако нямаме добре и адекватно работещи служби. В противен случай се оказва, че терористите са пред нас, заяви министърът на МВР.

Бъчварова коментира още учението, проведено от МВР, което се проведе през изминалата седмица в столицата и предизвика недоволство от граждани, което беше широко отразено от медиите.

Близо 5 хиляди души са заловени при незаконно преминаване на границата през 2015 г.

Точно 507 са каналджиите привлечени като обвиняеми през миналата година, а задържаните за незаконно преминаване през границата ни са бл...

Това учение не беше отговор на терористична заплаха. Това учение беше планирано много отдавна, обясни вътрешният министъ, допълвайки, че е имало "разработен план до най-малките детайли".

Румяна Бъчварова повтори няколко пъти, че през целия ден МВР е предупреждавало, че ще има учение вечерта. "Следвали сме правила като в реална ситуация", каза тя. "Всеки трябва да знае, че ние трябва да се подготвени", допълни министърът.

"Нашите служители трябва да имат готовност дори и с тези неудобства да защитят живота на хората", посочи Румяна Бъчварова. 

Относно резултатите от проведеното учение и подготвеността на българските сили за сигурност министърът на вътрешните работи заяви, че подробният анализ още не е готов, но той няма да стане обществено достояние. Няма да го обява публично, за да не се знае какви са слабите ни места, каза тя.

Борисов очаква проблем с бежанците от Гърция

Премиерът Бойко Борисов очаква бежански проблем за страната ни да дойде от Гърция. Това стана ясно от думите му по време на редовния па...

"Ако се наложи, ще се направи второ учение", допълни Бъчварова. "Това е най-добрият начин да опазване безопаснотта на българските граждани", каза министърът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com