Бъчварова: Обещаните 160 млн. евро са потвърдени, ако закрием центровете, ще имаме бежанци навсякъде

1236
Бъчварова: Обещаните 160 млн. евро са потвърдени, ако закрием центровете, ще имаме бежанци навсякъде
Снимка: БГНЕС

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление. В Брюксел не могат да разберат какво ги питаме и какво се случва в България, защото те много ясно са заявили политическо решение. На 16 септември има писмо от комисаря Аврамопулос до мен лично, в което потвърждава, че е получил 5-те апликационни форми за спешна помощ, които ще бъдат предоставени от Фонд „Вътрешна сигурност“ на обща сума 160 млн. евро.

Tова каза на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, предаде Фокус.

„На 3 октомври пристига писмо на президента Юнкер до нашия министър-председател, в което също се потвърждава тази сума. Днес г-жа Нинова твърди, че имало разминаване между едната или другата сума. В целия този процес много пъти обяснихме, че първата сума, която може да бъде отпусната, е в рамките на 101 или 108 млн. и допълнителните 52 млн. ще бъдат договорени с оглед особеностите на проектите, които ще бъдат предоставени“, обясни Бъчварова.

Тя уточни, че предстои тези суми да бъдат приети тези дни. „Вече си мисля, че такава безгранична глупост не може да съществува в този момент с тези аргументи. Може би има умисъл тези пари да бъдат спрени“, добави министърът в оставка.

Тя припомни, че въпросът на Илияна Йотова се е състоял в това дали е поемала България ангажименти на среща в Братислава за изграждане на центрове за настаняване на мигранти на своя територия с отпуснатите 108 млн. евро. „Тоест тя пита само за една част от тези пари, след като признава, че те са 160 млн. лв. и получава отговор за тези 108 млн. – така, както е попитала. В отговора, който е получила от комисаря Аврамопулос се казва, че допълнителните 18,9 млн. евро от Фонд „Убежище и миграция и реинтеграция“ са насочени към оказване на подкрепа за създаване на 3 нови кризисни центъра за настаняване в България, за подобряване на условията за приемане, тя спира да чете дотук, за модернизация и обновяване на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция“, обясни още Румяна Бъчварова.

"Свикването на КСНС се свиква от президента в качеството му на държавен глава. Който се опитва да му дава публични нареждания, означава, че не признава разделението на властите. На този съвет не се вземат решения, а се консултират позиции", допълни Бъчварова.

Бъчварова отрече да има заплаха за атентат, потвърди за три площадки за бежанци

Няма потвърждение за готвена терористична атака срещу България. Към момента няма доказателства за налична такава заплаха. Има лица, кои...

„Отново драстично непознаване дори на елементарното българско законодателство. Какво означава да закрием центровете? Означава да имаме мигранти на всяка една улица във всяко едно населено място. Това ли искаме? 2000 армия на българо-турската армия, какво означава според Вас? Как си представяте тези 2000 души да застанат срещу жени и деца, които имат нужда от закрила. Каква ценност? Ако не стрелят, ще стоят и ще гледат как умират замръзнали бежанци”, коментира Бъчварова.

„Познават ли международното законодателство? Не може с хора, които не са чели документи, да седнеш и да говориш. Имаме двама души през последната седмица, които са влезли през границата. На границата граничарите задържат незаконно преминалите и пазят да не минат други. Г-жа Нинова не е проявила интерес да види оградата“, подчерта тя.

По думите й във временните кризисни центрове бежанците ще престояват не повече от 1 месец, което означава, че не става въпрос за трайно настаняване. Според нея това дава възможност за глътка въздух. „Организацията, която сме създали и искаме да подобрим, е в интерес на българските граждани. Ние не сме държава, в която тези хора искат да остават“, каза още Румяна Бъчварова.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че миналата година са получили 8000 запитвания за връщане. „Върнати са общо 400 души за цялата година. Дъблинското споразумение очевидно не работи. През Италия са минали също стотици хиляди през последните години“, добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com