България дава най-много сигнали за злоупотреба с евросредства

7048
България дава най-много сигнали за злоупотреба с евросредства

Най-много сигнали за възможно злоупотреби с европейски средства идват от България. Това става ясно от годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Генералният директор на службата Джовани Кеслер уточни, че се счита за проблем когато броят на сигналите от дадена държава е неравно разпределен между "частни" и "обществени" източници. Статистиката за България показва, "частните" сигнали (от отделни граждани и анонимни) са били 46, докато подадените от властите - 4. Тенденцията не е изолирана само за България, а се наблюдава и в Италия, Румъния, Великобритания, Словакия, Белгия, Чехия, Полша и Унгария, информира bTV.

ОЛАФ хвана нередности по европейски проект в Бургас

Усвояването на пари от еврофондовете у нас за пореден път попадна във фокуса на внимание на Европейската служба за борба с измамите О...

Около половината сигнали са били за възможни нередности около структурните и земеделските фондове, информира bTV. Голяма част от данните са за дейността на служители в институциите на ЕС. Най-малко сигнали са постъпили за незаконни цигари и фалшиви стоки.

ОЛАФ е дала най-много юридически препоръки от службата на България, Румъния и Белгия за миналата година. За Румъния са били издадени 13 препоръки, а за Белгия и за нашата страна - по шест. Препоръките са към съответните национални или европейски власти - за предприемане на действия за възстановяването на средства, за възбуждане на наказателно преследване, уточни Кеслер. „Това не са присъди, но не са и приятелски съвети”, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com