България е на последно място от страните в ЕС в борбата с корупцията (ВИДЕО)

1892
България е на последно място от страните в ЕС в борбата с корупцията (ВИДЕО)
Снимка: БНР

Днес неправителствената организация Transparency International (българско ѝ представителство - „Прозрачност без граници“) представи доклад във връзка с Индекса за възприятие на корупцията (CPI) за 2016 г.

Оказва се, че индексът на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75-то място в световната класация. Така страната ни се озовава на последно място от страните в ЕС в борбата с корупцията.

„Стойността на индекса на България за 2016 г. показва не само липса на развитие в рамките на един относително дълъг период – на фона на другите държави членки на ЕС. Индексът откроява тенденция на драстично изоставане. Анализът на резултатите през 19-те години, в които България е част от изследването, дава основание за критична оценка, че борбата с корупцията е в застой.

Сравнителните данни за индекса на България за последните пет години показват липса на какъвто и да било напредък: индексът на България остава далеч под критичната стойност от 50 пункта, което е показател за системно несправяне с корупцията“, обявиха от „Прозрачност без граници“.

Сравнителните резултати от изследването за България подчертават острата необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с корупцията и да бъде проявен ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област.

„Представена е доста обхватна картина на корупцията в България. Общо 11 организации с 12 изследвания участват в изследването. Данните се отнасят до корупцията в публичния сектор. Изследването за съдебната власт у нас е основно това, които движи нашия индекс надолу“, заяви Калин Славов – изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“.

През 2016: Давали сме по-малко подкупи от румънците, плашим се да сигнализираме за корупция

Всеки пети българин е давал подкуп при ползване на публични услуги през последните 12 месеца. За сравнение в Румъния всеки трети е бил ...

Напред в класацията са страни като Дания, Нова Зеландия, Финдалдия. Това показва, че тези страни са със стабилни в политическо и икономическо отношение. Имат висока свобода и активност на медиите. Това са страни – модели за почтено управление – става ясно от доклада.

Ниските индекси на страни като Северна Корея, Сумалия, Молдова и Гватемала – до които ние сме съвсем близо в скалата – показват системни проблеми в страната.

От европейските държави най близко до нас е Гърция – с рейтинг 44 и 69-то място. За наша изненада пред нас е дори Румъния с индекс от 48 пункта и 57-мо място, съобщават още от Асоциацията.

"Въпреки че там миналата година имаше протести, беше свалено правителство, а в момента има съдени за корупция, страната напредва в борбата с корупцията. Това означава, че не само наличието на структори и организциии е важно, а да се спразват законите“, подчерта Славов.

България заема последно място в страните на ЕС. Защо не можем да се придвижим напред? Знаков е политическият отказ да се приеме Закона за борба с корупцията по висшите етажи на властта, Законът не достигна до второ четене. Подобна воля липсваше. Беше отказан да се приеме и закона да се намалят лихвите на заемите. Вместо това намери място в дневния ред Законът за концесиите, който има лобистки характер. Ние трайно и отчетливо запазваме най-ниския индекс за възприятие на корупцията, заявиха от "Прозрачност без граници".

Бареков заработвал по-добри пари от министър или депутат в ТВ7

Представителите на България в новия Европейски парламент обявиха скромни доходи в декларациите за финансови интереси, които всички евро...

Ние много ясно можем да отчетем, че България е в регрес в борбата в корупцията. България изостава дори и от съседите си. Вклачително държави като Косово отбеляват позитивна насока. 

От асоциацията призоваха партиите, които ще участват в предстоящите избори трайно да включат борбата в корупцията в техните програми - не само в лозунги, а в стъпки и законодателни инициативи.

"Основната причина за това, което се случва, е отсъстиетото на пълноценна правова държава, власт на закона с неговите норми и процедури. Без това не бихми надраснали себе си, обобщи социологът Огнян Минчев. Той добави, че демократичната система е просто една фасада без правовата държава. "Вече сме на последно място в Европа... Без сериозна реформа в правната система и администрацията, прогрес не може да се случи", завърши Минчев.

На въпрос на Actualno.com във връзка с доклада на Европейската комисия дали от "Прозрачност без граници" смятат, че съдебната реформа би спомогнала да се свали мониторинговият механизъм на ЕС към България, отговориха така: "Не сме чели доклада, това което можем да изведем като очакване е реформираната правна рамка до доведе до ефективни действия. Докато няма действително ефективно правораздаване, Европейската комисия ще има една голяма въпросителна по отношение на мониторинговия механизъм за нас", коментираха още от Асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com