България е загубила 50 млрд. лв. от неизгодни договори за злато

12287
България е загубила 50 млрд. лв. от неизгодни договори за злато
Снимка: Thinkstock/ Guliver

За десетилетие България е загубила около 50 млрд. лв. от неизгодни договори за концесии на злато, сребро, мед и други ценни и редки метали, пише "168 часа". Смешно ниските такси, които държавата събира от концесионерите, са по-малко от един процент от печалбите, които изкарват фирмите, разполагащи със стратегическите залежи на подземни богатства у нас, възмущават се учени. Въпреки че в конституцията е записано че "подземните богатства са изключително държавна собственост" и според чл. 16 "трябва да се управляват в интерес на обществото", през последното десетилетие подземните богатства на България са заграбени от чужди и наши икономически кръгове.

Този факт говори красноречиво, че държавната политика не съответства на интересите на българския народ. В момента концесионните такси са от 0,75 на сто за добив на злато до 4-5 процента за добив на минерали за индустрията.

Протест пред здравното министерство заради златната мина в Крумовград

"Москов, спри арсена от мината в Крумовград" - това ще бъде призивът, който ще ехти между 9:30 и 11:00 часа днес пред здравното министе...

За сравнение в съпоставими с нас страни като Румъния компаниите, които имат договор за концесия за благородни метали плащат цели 38% от приходите си под формата на държавна такса.

На всичкото отгоре у нас концесионните договори се оказват скрити. Абсолютен прецедент представлява случаят на Андрей Едрев, който успя да осъди държавата в качеството си на гражданин, защото е отказала да му ги предостави.

Според решението на Върховния касационен съд информационната служба на Министерския съвет е осъдена да плати разходите по делото от 460 лв., както и да предостави пълните текстове на договорите на Едрев.

"При правителствотно на НДСВ, някак си по мнение на експертите му концесионната такса е намалена от 1,5 процента на 0,75 на сто. При тези обороти една такава разлика е съществена. Става интересно къде потъват всички тези пари", казва пред изданието Едрев.

Русия стремглаво увеличава златните си резерви

Озовавайки се под напора на западните икономически санкции, Русия с ускорено темпо увеличава резервите на злато. До този извод стигна г...

Не само огромните загуби от концесиите на злато обаче привличат погледите на специалистите. Оказва се, че за някои ценни и редки метали не се плащат абсолютно никакви такси при износа. Такъв е случаят например с Германия, за който нито се знае в какви количества се добива, нито как и къде се обработва. "Сега се извършва един невероятен грабеж - коментира енергийният експерт Минчо Христов. - Една чужда фирма изнася концентрат буквално за без пари, който се преработва в Намибия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com