България има 400 000 археологически обекта, посегателствата върху културното наследство намаляват

8521
България има 400 000 археологически обекта, посегателствата върху културното наследство намаляват
Снимка: Агенция КРОСС

Археологическото наследство е под земята и се води публична държавна собственост. Това е и причината археологическите обекти у нас, които са общо около 400 000, по един или друг начин да са обект на посегателство от иманяри и незаконен интерес.

Това каза главен инспектор Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

Влагаме 200 млн. лева в реставрация на културно-историческо наследство

Можем да създаваме устойчив туризъм в България. Това заяви на брифинг в курортния комплекс "Златни пясъци" заместник-министърът на реги...

„Най-многото официално регистрирани престъпления с културни ценности има при кражбите на съвременно изкуство от домове и офиси, икони и утвар от църкви и параклиси“, обясни той. „Освен престъпления, свързани с културно-историческо наследство, те се водят и престъпления срещу собствеността. При тях собствениците им имат интерес да ги открият и върнат и затова подават сигнали в полицията“, коментира главният инспектор.

Според него е нужно да се мисли за обмен на информация между различните институции и за по-добра стиковка, която да позволи по-бързи действия при получаването на сигнал. „Необходимо е също така да се помисли за повишаването на капацитета на звената, противодействащи на този вид престъпност с хора и техника“, уточни Ангел Папалезов.

„Все пак културното наследство на България е един от основните ресурси на държавата, позволяващи нейното развитие и добро име“, каза още той. По думите му кражбите от музей спадат. „Трябва да се отбележи, че тази година нямаме нито една регистрирана кражба от музей“, посочи главният инспектор.

Регистрираните посегателства върху културното наследство намаляват. Според официалната статистика за периода 1 януари 2017 г. – 31 юли 2017 г. броят на регистрираните заявителски материали, свързани с престъпления с културно-историческото наследство, е 64. За същия период на 2016 г. те са били 74, заяви Папалезов.

Разкриха нелегален канал за трафик на антики

Българските органи на реда разкриха нелегален канал за трафик на културно-исторически ценности. Подробности около проведеното мащабно ...

„Иманярството обаче е силно латентно и поради този факт може да се каже, че реалната обстановка е доста по-различна. България е страна, където почти до всеки град и село има археологически обект, което пък е притегателен център за търсачите на антики. Те постоянно ги посещават и извършват набези“, обясни той.

„В същото време ресурсът на МВР не позволява да се осигури охрана на всеки обект и така, голяма част от набезите остават скрити. За такива сигнализират обикновено, когато има обход на археолози“, посочи Ангел Папалезов. По думите му за ниската регистрация на подобен тип престъпления допринася и фактът, че археологическите обекти, в по-голямата си част, се намират в труднодостъпни местности, гори и земеделски земи. „Подобни констатации навеждат на мисълта, че трябва да се мисли за по-специфични мерки. Едни от тях трябва да гарантират охраната на археологическото наследство, а при други трябва да се мисли за взаимодействие и обмен на информация с местната власт, регионалните музеи и дори с горските стопанства и земеделските производители“, каза още главният инспектор.

Що се отнася до България и мястото й на черния пазар на антики, тя е донор. Но в последните години „стоката“, която идва от нея става все по-малко предпочитана, защото се предлагат много фалшификати. 70-80% от онова, което се опитват да продадат нашите търговци е менте, коментира Папалезов.

„Това се дължи на факта, че иманярството у нас е практикувано дълго време от много хора. Слоят, в който те търсят предмети под земята, е тънък – не повече от 40-50 сантиметра“, посочи той и допълни, че на практика те отдавна са изровили онова, което може да бъде изровено лесно. „Сега, ако намерят нещо, то или е недостатъчно или не толкова ценно. За да се компенсира липсата на находки, често замесените в схемите, прибягват до поръчка на фалшификати“, коментира Ангел Папалезов.

Само един кандидат с желание да оглави ключовия институт за културно наследство

Националният институт за недвижимо културно наследство, свързван с множество скандали в последните години, e на път да се сдобие с пост...

„Европейският пазар се интересува стоката да има документален или декларативен произход. Там обаче човек лесно може да се сдобие с документ, че законно притежава стари монети или предмети“, обясни главният инспектор. „В него обаче не се описва конкретно всяка един от тях. Така на практика с този един документ всичко, което е пристигнало, дори като незаконно придобито, вече може да се търгува законно“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com