България получава 9,6 млн. евро за бежанците, Гърция - 240 млн. евро

58093
България получава 9,6 млн. евро за бежанците, Гърция - 240 млн. евро

Според разчетите до момента, беше предвидено България да получи 9.6 млн. евро за справяне с проблема с бежанците. Гърция е договорила 240 млн. евро. Това каза Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи, на заседание на Комисия по образованието и науката в Народното събрание, предаде „Фокус”.

„Помощта, която към момента можем да получим, е в няколко направления. По линия на Европейската комисия за охрана на външната граница получаваме техническа помощ; получаваме техническа помощ по отношение на фонда подпомагане на търсене на убежище. Има два фонда за външни граници и за подпомагане на търсене на убежище, средствата по които могат да бъдат усвоени при възникване на извънредна ситуация. Извънредна ситуация вече е призната от Европейската комисия, че съществува спрямо България. Очакваме да получим директна финансова помощ по тях. Но средствата по тези фондове общо са 13 млн. евро, които трябва да бъдат разделени между няколко държави, за които се признава, че са в кризисна ситуация – Италия, България, Гърция и Малта. Това, което можем да получим до края на годината, не е много”, обясни министър Йовчев.

„От следващата година ще има допълнително нови средства от този бюджет. Преговорите по това как да бъдат разпределени тези средства, се водят от средата на 2012 година. Надяваме се, да успеем да променим това, което е било договорено. Не сме успели да поставим достатъчно добре въпроса, че България попада в коренно различна ситуация, и трябва да търсим различно разпределение на средствата. Ангажирали сме посланика ни в постоянното ни представителство в Брюксел да убеди всички фактори там, че трябва да има преразглеждане на тези средства. Работим активно и се надявам тази сума да бъде коригирана”, каза още министър Цветлин Йовчев.

Надявам се не само да не сме имигранти в собствената си страна, а и да не ставаме емигранти навън, да направим такива условия, че децата ни да останат, допълни Йовчев.

По думите на Йовчев се водят разговори във връзка с пренасочването на бежанци в други съседни държави. „Външно министерство в момента провежда активни консултации и разговори”, добави той.

„Бежанците са най-различни, болшинството от хората са от Сирия и са семейства с малки деца. Между тях има както мюсюлмани - преобладаващо, така и християни. На база на това какво е количеството нелегални имигранти и бежанци, които очакваме до края на годината и на базата на средствата, които са необходими, е изчислена издръжката на всеки един от тях – тя е 1084 лева”, посочи министър Йовчев.

По думите му в страната не навлизат лица безконтролно. „Ние контролираме много добре границата си и залавяме всички, които са нелегални емигранти. Ние сега имаме много добра интегрирана система за видеонаблюдение, която позволява много бързо да се реагира. Имаме изградена на три нива система за охрана на нашата граница и още на първо ниво залавяме всички”, подчерта Цветлин Йовчев. „Границата на Гърция е изключително малка и има 12 км направени заграждения. Възложил съм да се направи такъв разчет за нашата граница, но ситуацията е много по-тежка. Имаме 274 км граница, в част от нея условията за наблюдение и охрана са изключително тежки – пресечена местност, напречни пътища, които свързват, така че това е трудно да бъде реализирано”, каза още той.

Йовчев заяви, че не смята да коментира изявлението на еврокомисаря Кристалина Георгиева, че с бежанците може да се подобри демографската криза в България.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com