България - предпоследна в ЕС по третиране на боклука

4811
България - предпоследна в ЕС по третиране на боклука

България е на предпоследно място в ЕС по третиране на отпадъците, като по-зле от страната ни е само Гърция. Двете страни са оценени съответно с 8 и 3 точки. На първо място са Холандия и Белгия с 39 точки, предаде КРОСС.

Това показва нов доклад за начина, по който държавите-членки третират отпадъците си. Той демонстрира големи различия между отделните страни.

Само Гърция по-зле от нас по третиране на боклука

България е на предпоследно място в ЕС по третиране на отпадъците, като по-зле от страната ни е само Гърция. Двете страни са оценени ...

27-те държави от ЕС са оценени според 18 критерия чрез зелени, оранжеви и червени знамена в области като общ процент на рециклирания боклук, разходи за сметища и нарушения на европейските директиви, съобщи БНР.

Резултатите са част от проучване, което ще помогне на държавите-членки да подобрят третирането на отпадъците. На челните места в класацията са Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция, като нито една от тези страни няма повече от 2 червени флага.

"Много държави-членки все още складират в сметища огромна част от общинския боклук, най-лошият вариант за управление на боклука, въпреки по-добрите алтернативи и предоставените структурни фондове за финансиране на по-добрите опции, заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник. „Ценни ресурси се заравят, потенциални ползи за икономиката се губят, не се създават работни места в сектора на управлението на боклука и човешкото здраве и околната среда страдат. Трудно е да защитаваш подобно поведение при настоящите икономически условия.”

Държавите-членки с най-големи пропуски в прилагането на директивите са България, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния и Словакия. Тяхното изоставане от другите страни се дължи на лоша или несъществуваща политика за превенция на отпадъците, липса на инициативи за отклоняване на отпадъците от сметищата и неадекватна инфраструктура за третиране на боклука. Силната зависимост от сметищата означава, че по-добрите варианти за третиране на боклука като преработка и рециклиране не се използват достатъчно.

Рециклират половината от боклука ни през 2020 г.

Парламентът прие окончателно нов закон за управление на отпадъците. Целта на текстовете е до 2020 г. България да е готова за повторна ...

За разлика от тях Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция имат обхватни системи за събиране на боклука, а под 5% от отпадъците се складират в сметища. Те имат добре развити системи за рециклиране, достатъчен капацитет за третиране и показват добри резултати по отношение на биоразградимите отпадъци. Обикновено те съчетават правни, административни и икономически инструменти за постигане на добър ефект при третирането на отпадъците.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com