България се прощава с проф. Божидар Димитров

4618
България се прощава с проф. Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Днес, 4-ти юли, Националният исторически музей е затворен за посетители. Днес хората идват тук на поклонение. Преди три дни, на 1 юли, почина дългогодишният директор на НИМ Божидар Димитров и в този ден е поклонението пред тленните му останки, предаде БГНЕС.

Божидар Димитров Стоянов е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). След прекъсване отново става директор на НИМ през октомври 2001 година. Освен историк, той прави политическа кариера и е министър без портфейл. Отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет в първото правителство на Бойко Борисов (юли 2009 – февруари 2011). Известен е и като водещ на телевизионни исторически предавания.

България се прощава с проф. Божидар Димитров

На 4 юли от 10:00 до 16:00 часа в Националния исторически музей (НИМ) в "Бояна" ще бъде поклонението пред големия историк Божидар Димит...

„Беше голям патриот, ама истински патриот - такъв, дето вътре го носи в себе си. Много пъти използваме тази дума – този патриот, онзи патриот - ама този човек беше същински. Този човек мислеше всеки миг в своя живот за родината си, за държавата си, за хората си. Това му беше неговото верую, 24 часа на ден. Голям човек”, каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов.

Сегашният директор на НИМ – доц. д-р Бони Петрунова каза, че след себе си проф. Божидар Димитров оставил огромно наследство. „Това, което най-много остави, това е начинът, по който се отнасяше към идеята за България. Ето това наследство трябва да оценят българите и ако всеки от тях направи една малка част от това, което правеше Божидар за България, мисля че това ще е едно по-добро място за живеене”, каза тя. Доц. Петрунова не скри и днес, че много пъти е казвала, че са били приятели и в същото време спорели за много неща. „Доста сме различни, но това, което определено ми харесва е начинът, по който умееше да привлича съмишленици. Той умееше да привлича хора към каузата, ето това е нещо, което бих искала да мога да продължа”, каза настоящият директор на Националния исторически музей.

Опелото на проф. Божидар Димитров ще е на 5 юли в 10:30 часа в църквата „Св. Седмочисленици“. Дълъг е списък на хората и институциите, които изпратиха съболезнователни писма и венци на поклонението днес. По решение на семейството на проф. Димитров поднесените венци ще бъдат положени пред паметника на Васил Левски в София още днес.

Жители на село Искра искат да издигнат паметник на Божидар Димитров

Жители на карнобатското село Искра искат да издигнат паметник на проф. Божидар Димитров, който почина вчера. Преди 2 години с помощта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com