България в доклада на ОЛАФ за злоупотреби с европари

7250
България в доклада на ОЛАФ за злоупотреби с европари

България има солидно присъствие в нагледните примери от доклада на ОЛАФ за злоупотреби с европейски пари. От общо два споменати случая, единият засяга България, предаде БНР, цитирано от БГНЕС.

Споменат е скандала със спряното европейско финансиране за изграждането на сероочистващи инсталации за 5-и и 6-и блок на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Договорът за построяването на инсталации е подписан през 2008 година, а конкурсът е спечелен от китайско-италианския консорциум "Инсигма-Индреко". В последствие обаче се оказва, че китайската компания е кандидатствала с незаконно използва френска технология на фирмата "Алстом", която и сезира Европейската комисия за случая.

Последва спиране на финансирането в размер на 34 милиона евро от ЕК, което доведе и до блокиране на вече договорения заем от 25 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. България трябваше да връща в бюджета на ЕС 7 милиона евро, които вече бяха изхарчени по проекта.

Страната ни е спомената и в раздела на доклада, който засяга контрабандата на цигари по източната граница на ЕС. В общата си оценка за явлението ОЛАФ пише, че фабриките за производство за цигари в региона са един от основните фактори за контрабандата. Европейската служба оценява като недостатъчно добра комуникацията между оперативните служби в държавите в региона, както и корупцията по границите, която помага на контрабандистите да покрият следите си. България е спомената като участник в организираната от ОЛАФ среща през юни 2011 година в Букурещ, посветена на проблемите с разпространението на безакцизни цигари.

В периода от 2009 до 2011 година страната ни неизменно е начело по подадени до ОЛАФ сигнали за злоупотреби с европейски пари. През 2010 година година сигналите срещу България са 13.1% от всички 705 сигнала, изпратени до ОЛАФ от всички страни от ЕС.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...