Българите знаят добре що е то Европейски парламент, но не му обръщат внимание

12645
Българите знаят добре що е то Европейски парламент, но не му обръщат внимание
Снимка: Getty Images / Guliver

Българските граждани са сред най-информираните в Европейския съюз относно дейността на Европейския парламент. Същевременно българите са сред гражданите на Европейския съюз, които не показват особена активност по време на избори за Европейски парламент. Това противоречие улови мониторинга на отразяването на дейността на Европейския парламент в българските медии през 2014 година, извършен от Информационното бюро на ЕП у нас и Фондация "Медийна демокрация", предаде БГНЕС.

Информационното насищане спрямо 2009 година се увеличава с цели 23%, но въпреки това броят на гласувалите е по-нисък, признаха експертите на "Медийна демокрация". Според Орлин Спасов това се дължи на много фактори, свързани с актуалната ситуация в България, доверието към родните политици и мястото на страната ни в различни класации по отношението на икономическото си развитие спрямо други държави в ЕС.

Няма как медиите да мотивират гражданите да гласуват, когато българите са по-разочаровани като цяло от политиката, отколкото гражданите в много други европейски държави, каза Спасов. По думите му, двата процеса - отразяване и разочарование от политиката се неутрализират. България е на последно място по много параграфи в ЕС и няма как това да не действа демотивиращо на българските граждани.

"Българските граждани се чувстват в по-малка степен граждани на Европа, отколкото тези в други държави от ЕС средно", призна той. Макар да се вижда позитивна тенденция в усилията на медиите у нас да информират българските граждани, само по себе си това не е достатъчно, категорични са експертите.

Очаквано свръхдоминация по отношение на темите имат изборите за Европейски парламент през тази година. На второ място по брой информационни единици попада формирането на новата Европейска комисия, а на трето - ситуацията в България и значението на евроизборите за нашата страна. Едва на четвърто място е темата за отношенията между Русия и Украйна, която се отнася за дейности, решения и изказвания в Европейския парламент.

Българските медии отразяват доста добре работата на Европейския парламент, като присъстват теми от най-различен спектър, коментира и пресаташето на представителството на ЕП у нас Теодор Стойчев. Той призна, че като проблем може да се отчете липсата на по-голям брой аналитични материали, но като цяло се движим много добре спрямо отразяването в други държави от ЕС.

Стойчев обърна внимание на факта, че евроскептичните настроения у нас се отразяват почти изцяло в контекста на евроскептични изказвания в други държави от ЕС - най-вече Франция и Великобритания. Много сериозно внимание от българските медии очаквано е спечелила номинация и последвалият избор на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК, посочиха експертите.

ЕП прие рeзолюция срещу Шешел

Европейският парламент прие днес след едночасово обсъждане резолюция, в която осъди езика на омразата на лидера на сръбските радикали В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com