Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български оръжеен търговец, срещу който имаше опит за убийство: Няма забрана за износ на оръжие за Украйна

19 май 2022, 20:10 часа • 6911 прочитания

Изключително стриктно се следи и на кого се продава оръжие, както и дали то е получено и контролирано от страната купувач. Това заяви известният български оръжеен търговец Емилиян Гебрев пред Deutsche Welle.

Гебрев изрично уточни, че от Минските споразумения насам т.е. вече 7 години Украйна не присъства в нито един забранителен списък за търговия с оръжия. Но за да не ескалира напрежението, България се въздържа от директен износ, каза основателят на фирма "Емко". Така оръжейният търговец всъщност повтори думите си, че изнасяме оръжие за други източноевропейски държави и че няма основание да отказваме износ например на Чехия, на Полша или на която и да е страна-член на ЕС и НАТО, защото тогава се губи смисълът изобщо да членуваме в тези съюзи.

"Междуведомствената комисия, която дава разрешение за износ на оръжие, се състои от седем представители на институции. В тях влизат МВнР, МВР, Министерство на отбраната, ДАНС и др. Те взимат решение по всеки един казус за износ. Дори и един от комисията да не е съгласен, съответното разрешение за износ не се издава. Комисията е отговорна за разрешенията по всяка една сделка и всеки казус. Митниците и полицията също играят роля в процеса. Така че няма как държавата да си затваря очите за каквото и да било в оръжейния експорт", заявява Гебрев.

Що се отнася до това има ли увеличение на оръжейния ни износ, откакто започна войната в Украйна, оръжейният търговец казва следното: "Ако се отчита ръст, той е или от предварително произведени стоки, които са стояли на склад, или от фирми, придобили по една или друга причина продукция от Министерството на отбраната или заводите".

"Безвъзмездната помощ не съществува, винаги някой трябва да плати. Всяка война е не изключително скъпо удоволствие, ами един изключително скъп ужас", добави Гебрев.

Същевременно оръжейният търговец е категоричен, че българската прокуратура не си сътрудничи с чешката по темата със "странни" взривове в Чехия, които изглеждат свързани със самия него - защото подозрението е, че са извършени от агенти на ГРУ, а руската служба е заподозряна и в опит да отрови самия Гебрев.

New York Times: Гебрев призна, че е изнасял оръжия за Украйна след 2014 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес