Българското гражданство за чужденци си остава "подарък" от ДАБЧ

22660
Българското гражданство за чужденци си остава "подарък" от ДАБЧ

Хора от Македония, Албания и Косово са имали възможност лесно да се сдобият с български паспорти, тъй като Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е раздавала удостоверения за български произход на граждани от посочените три балкански страни „на килограм”. Това показват данните от проверка на Върховната административна прокуратура, цитирани от в. „Сега”.

Прокуратурата е сезирана на два пъти от Министерството на правосъдието за проблема. Първият път е в края на миналата година от тогавашния зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов. Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013 г., по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях, което е 88.5%, твърдението на молителите, че имат български произход, не е подкрепено с документи. В преписките има само заявление и декларация за българско национално съзнание и произход. От агенцията са представили като основание за издадените удостоверения книгите "Не заблудата, а лъжата за гагаузите", "Българите в Албания и Косово" и др. На някои им е признавано като доказателство за български произход членството в организации от типа "Българите в Албания".

Бизнесът с европейското гражданство

Всичко си има цена, а в някои държави - дори и гражданството. Така там на практика се установява двукласова система, до която богатите...

Освен че издава документи в нарушение на закона, агенцията има противоречива практика. В някои случаи например не издава удостоверение, а дава едномесечен срок за представяне на доказателства за произход. На други просто е отказвано. Има дори случай, в който е отказано въпреки документи, че майката на искащия гражданство е българка.

Заради цялата каша прокуратурата отправя препоръка към ДАБЧ да преустанови „порочната парактика”. Правосъдното министерство обаче установява, че агенцията не си е взела бележка. Проверка на министерството сочи, че от последните 8000 издадени удостоверения за произход от агенцията едва по 1300 има документи, които го доказват. Така излиза, че едва 16% от хората, искащи българско гражданство по произход, имат право да го получат. Затова преди дни служебният зам.-министър Петко Петков отново е сезирал прокуратурата, тъй като агенцията не предоставя на министерството документи по преписки за периода след 31 октомври миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com