Чакат лавини в планините

4000
Чакат лавини в планините

Коварни лавини ще дебнат днес всички планини, алармира пред агенция Стандарт Нюз Кирил Русев, шеф на Планинската спасителна служба (ППС). Най-опасно ще бъде по върховете, затова туристите, скиорите и сноубордистите не бива да се качват нависоко, обясни специалистът, предаде АСН.

По думите му огромни маси сняг са слегнали заради временното затопляне и може да тръгнат по склона изневиделица без всякаква причина, т.е. дори и да не са предизвикани от движение. Опасността се засилва и от бурния вятър, който нахлува от югозапад. Хората трябва да ходят само по маркираните пътеки, своеволията може да им струват живота, натърти Русев.

Много от курортите затварят най-високите си участъци за скиори, защото лифтовете не могат да се движат под напора на вятъра. Високите склонове пък са засипани с огромно количество мокър сняг. Лавините от такъв сняг достигат скорост до 60 км/час и може да тръгнат не само от южни и източни склонове, но и от закрити клекове и скали, предупреждават планинските спасители.

Опасността се засилва и от очакваните снеговалежи и дъждове.

Заради мъгливото време има опасност да се загуби пътят. Близките на изчезнал турист, който няма планинска застраховка, ще трябва да платят 724 лв. Акцията при лавинно нещастие за неподсигурените е още по-солена - 955 лв. След 48-ия час от диренето с помощта на спасителни кучета сумата набъбва с 40 лв. на всеки час. Цената на спасителната акция с хеликоптер е най-солена - 1500 лв. на час. Повечето скиори и сноубордисти имат застраховка, тя се включва и в билетите за лифтовете, обясни Кирил Русев.

Аварийните телефони на ППС работят денонощно: 048/1843 и 088/1470 (за абонати на М-Тел). Сигнали може да се подават и на тел. 112.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com