ЦИК не се задълбочава да събира информация за глобите за медии (ВИДЕО)

1691
ЦИК не се задълбочава да събира информация за глобите за медии (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) има ангажимент само и единствено да установи нарушението и да състави акт. След това този акт се връчва на нарушителя, като информацията за него е в областния управител. Това отговори председателят на комисията Ивилина Алексиева на въпрос на Actualno.com за глобите, които са наложени на интернет издания, за предварително обявяване на резултати по време на предсрочните парламентарни избори.

По думите ѝ ЦИК получава обратна информация тогава, когато постановлението се обжалва от дадената медия. "Голяма част от медиите считат тези ограничения за неадекватни и остарели, но този въпрос трябва да бъде поставен пред новото Народно събрание, когато има такова", добави Василева. Според нея именно медиите трябва да убедят новите депутати да отпадне текстът, който забранява предварително обявяване на резултати.

ЦИК глобява медии наред

Две глоби за нарушаване на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс – за предварително оповестяване на данни от социологически проучвани...

Председателят на СЕМ Мария Стоянова от своя страна обясни, че това ограничение не е авторско, не е измислено у нас. "Това не е балканска приумица. Препоръчва се тези рестрикции да се спазват, особено за млади демокрации като нашата, защото избирателите могат да се повлияят от изнесените данни", добави тя.

На събитието днес, 11 април, представители на комисията и на Съвета за електронни медии (СЕМ) представиха мониторинговия доклад за резултатите от наблюдението върху радио и телевизионните програми на доставчици на медийни услуги по време на предизборната кампания.

По думите на Стоянова по време на предизборната кампания българските политици са предпочели да се изявяват в традиционните медии, като радиото и телевизията и са избягвали интернет пространството, което понякога се превръща в пространство за разпространение на фалшиви новини и обиди.

„Много сигнали СЕМ изпрати до ЦИК. Но българските електронни медии показаха зрялост, растеж и развитие. Не спестявахме нищо, което смятахме за проблематично и неправилно. Ние сме единствената държавна институция, която е оторизирана да следи медиите“, посочи Стоянова.

И "Дневник" отнесе глоба от ЦИК за предварително обявяване на резултати

Масовите глоби за нарушаване на разпоредбата на член 205, ал. 5 на Изборния кодекс продължават. След като вчера (26 март) санкции отнес...

Според нея един от проблемите в медийното отразяване на предизборната кампания е това, че често междуличностните отношения между кандидатите за народни представители са доминирали над темата на предаването, в което са били поканени.

„По време на оспорвано политическо състезание, придържането към принципите от страна на медиите е решаващо. Благодарение на това могат да бъдат създадени предпоставки за демократичен избор“, коментира още тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com