CISAC: България заема едно неблагоприятно и незаслужено място по отношение защитата на авторския труд сред останалите държави от Централна и Източна Европа

889
CISAC: България заема едно неблагоприятно и незаслужено място по отношение защитата на авторския труд сред останалите държави от Централна и Източна Европа
Снимка: Музикаутор

В статистиката на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) България заема едно неблагоприятно и незаслужено място по отношение на защитата на авторския труд и неговото възмездяване сред останалите държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това информира Митко Чаталбашев – регионален директор на CISAC за Европа, на проведена днес среща в Министерство на културата, в която участваха заместник-министър Виктор Стоянов и изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Според данните на световната организация България е на 17-то място от общо 20 държави от ЦИЕ по размер на събраните авторски възнаграждения за използване на музика спрямо БВП през 2021 година. Тази тенденция се оказва трайна през последните години, като много преди страната ни в това отношение са Словения, Хърватска, Естония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония и други.

На срещата бяха обсъдени проблемите при прилагането на Закона за авторското право и сродните му права по отношение колективното управление на авторските права у нас.

„CISAC следи отблизо ситуацията с авторските права в България заедно със своите членове – организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР, и организацията на авторите в аудиовизията ФИЛМАУТОР. Вярваме, че сега е моментът да бъдат възприети европейските практики и норми предвид предстоящото имплементиране на две европейски директиви в българското законодателство. CISAC e световна организация на авторско-правни дружества, която обединява над 2,5 милиона автори и различни репертоари. Ето защо ние заявяваме готовността си да окажем всяко съдействие, което е необходимо на България, за да бъде повишена защитата на авторските права“, посочи Митко Чаталбашев.

Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов потвърди подкрепата на ведомството за дейността на дружествата и ангажираността на Министерство на културата за решаване на съществуващите проблеми. Той изрази удовлетворение от срещата и възможността да се запознае детайлно с европейската практика и пропуските в българското законодателство. „Надявам се с общи усилия и в името на авторите и творческите индустрии да синхронизираме правната рамка по отношение на защитата на авторските права в България“, посочи той.

От своя страна изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров подчерта, че българската култура има сериозен потенциал. Той посочи, че организацията среща разбиране и подкрепа както от CISAC, така и от Министерство на културата и допълни, че МУЗИКАУТОР ще продължи да взаимодейства с всички партньори за подкрепа на творците и културните процеси в България.

Междувременно представителите на CISAC и МУЗИКАУТОР проведоха среща и с председателя на 49-то Народно събрание на Република България Росен Желязков, на която отново бяха обсъдени тези въпроси, както и инициативите в посока утвърждаване на авторските права в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com