Цветанов: Атентатът е подготвен в чужбина

4491
Цветанов: Атентатът е подготвен в чужбина

Терористичният акт в Бургас е подготвян извън България. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик след неформалната среща на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" в рамките на кипърското председателство, която се проведе в Никозия, предаде БЛИЦ.
Вече са отхвърлени някои от лицата, проверявани за връзка с атентата, подчерта Цветанов. В същото време Европа е готова да ни помогне по всякакъв начин в справянето със ситуацията у нас след самоубийствената атака от 18-ти юли. Това отговори еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом (на снимката) на въпрос на Дарик как европейските ни партньори ще съдействат на страната ни. Терористичният акт на бургаското летище беше и най-обсъжданата тема по време на заседанията. По думите на Малмстрьом предстоят още срещи с българската страна за намирането на най-добрия вариант за подкрепа от страна на Европа, като изтъкна предложената вече помощ от „Европол".

Вътрешният министър Цветан Цветанов е запознал европейските си колеги и директора на „Европол" с цялата информация, свързана с атентата на бургаското летище и резултатите от съвместната работа с „Интерпол", „Европол" и израелските специални служби, като по думите му всички са дали положителна оценка за предприетите мерки.

„Това е терористичен акт, който може да бъде повторен във всяка точка в Европа. В тази връзка министрите, които днес запознах, бяха изключително загрижени от това как да споделим максимално цялата информация по всеки конкретен случай, за да може действително да прихващаме в началния етап подготовката за подобни терористични актове. Огромен обем работа е извършен от щаба и също така вече има отхвърляне на много от лицата, които трябваше да бъдат проверени. Продължава работата към настоящия момент и ще продължи дълго време", каза Цветанов.

От своя страна министърът на правосъдието на Кипър Лукас Лука подчерта, че е възможно да се търси връзка между задържането на острова на 7-ми юли ливанец, подготвял атака срещу израелски туристи и израелското посолство в Никозия, с атентата в Бургас. По думите му поведението на задържания ливанец е сходно с това на атентатора, който е действал в България, но не пожела да продължи коментара си, тъй като разследването и по двата случая още е в ход. Той поясни, че кипърската полиция е удължила ареста му с още осем дни.

Редактор: Сияна Любомирова

Атентаторът е подпомогнат от хора в България

Атентаторът от Бургас вероятно е подпомогнат от хора на територията на България. Това каза пред БНТ бившият директор на разузнаването ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com