Цветанов: Докато бях министър, бюджетът за СДОТО беше не повече от 20 млн. лв.

21163
Цветанов: Докато бях министър, бюджетът за СДОТО беше не повече от 20 млн. лв.

Докато бях министър, в бюджета на МВР през всички тези години бюджетът, който беше осигуряван за тази служба – СДОТО – бяха не повече от 20 милиона лева, докато сега при новосъздадената агенция ДАТО перото, което са осигурили като финансов ресурс за функционирането й, е 50 милиона лева. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Дулово, където присъства на тържественото освещаване на църквата „Св. Георги Победоносец”, предаде „Фокус”.

„Направете си сметка кой какви цели си поставя в бъдещ период от време с използването на този инструмент, който ще отнеме много повече финансов ресурс, отколкото в управлението на ГЕРБ. Днешните управляващи говореха за многото пари, които се даваха за подслушвания и за специалните служби, които извършваха тази дейност по оперативна необходимост”, посочи Цветанов. По думите му за всички тези спекулации и митове, за които се е говорело, ще стане съвсем ясно, когато се проведе дебатът за бюджета за 2014 г.

Крадци разбили дома на майката на Цветанов

Един часовник, една златна халка и колие. Това са скъпоценностите, които крадците, разбили дома на майката на бившия вътрешен министър ...

Надявам се, че темата за реформите ще намери място като критика в евродоклада, който ще излезе в началото на януари. 

„Сегашните реформи, които се правят в сектора за сигурност, са необосновани, те са без да има диалог с ЕК. Първата промяна, която беше направена с временната комисия за дейността и правилника на 42-то Народно събрание с председател Христо Бисеров, бяха направени необоснованите реформи за закриването на ГДБОП и сливането на ГДБОП към ДАНС. Имаше много тежка констатация и критика от страна на немските ни партньори, на представители от ЕК”, добави Цветанов.

„2009 г., когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи, първото посещение още в първите 10 дни беше направено в Брюксел заедно с тогавашния премиер Бойко Борисов. Тогава всеки министър имаше възможност да се срещне със съответните еврокомисари, които отговарят за съответните секторни политики. Стъпките, които начертахме с ЕК, бяха реформите, които започнахме да правим с промените в Закона за МВР още през септември. Имаше много позитивни сигнали в евродокладите за политическата воля, за реформите, които се извършват, и за всички констатации, които бяха направени във всички тези години”, посочи той.

„Чуваме, че ще има нови промени в Закона за МВР, които не са минали през обществено обсъждане и дискусия, а и няма никакъв диалог с ЕК, за да могат да бъдат направени тези реформи. Дознателите, които бяха 2000 в началото на мандата на ПП ГЕРБ, в момента има около 8000 служители, които могат да извършват съответните неотложни процесуално-следствени действия, съгласно промените, които бяха искани от ЕК и бяха направени май 2010 г. с промените в НПК. Всички реформи, които сме правили в сектора за сигурност, бяха обществено обсъждани, бяха провеждани много кръгли маси, в диалог с нашите евроатлантически партньори и ЕК”, заяви Цветан Цветанов. „Не знам за какви реформи в момента ме питате, при положение, че те по никакъв начин не са логически обяснени. Всички голи обещания, които дават Йовчев и главният секретар за 10-процентно увеличение на заплатите на служителите в МВР, не знам дали са направени разчета, но за да се осъществи това нещо, трябва да бъдат съкратени 8000 полицаи или евентуално 12 000 лица, работещи по трудово правоотношение. В МВР работят около 9000 лица, работещи по трудово правоотношение. Всичко, което се говори в момента, е абсолютно необосновано”, подчерта Цветанов.

Цветанов: Колкото по-скоро има избори, толкова по-добре

Колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре за страната и за хората, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по вр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com