Дава ли СЕМ повече свобода на медиите да печелят рейтинг от деца?

1687
Дава ли СЕМ повече свобода на медиите да печелят рейтинг от деца?
Снимка: Pixabay

Когато медиите отразяват събития, които са "от съществен обществен интерес и представляват информационен повод и които са свързани със злоупотреби с деца или семейни проблеми", трябва да могат да показват деца „с цел информиране на обществеността и превенция на подобни противообществени прояви". Показването на деца следва да става с филтри за замъгляване. Това е едно от предложенията на Съвета за електронни медии (СЕМ) за промени в Критериите за защита на децата от вредното съдържание в медиите.

Въпреки изискването за филтри и посочването на изричен набор от събития, от Националната мрежа за децата изразиха бурно недоволство от това предложение, както и от някои други. Общо СЕМ излага предложенията си в 38 точки, а предложението за показване на деца при случаи на семейни проблеми е номер 37.

Насилие, натиск и цензура съпътства работата на европейските журналисти

Доклад на Съвета на Европа показва данни за състоянието на свободата на словото на Стария континент. Според документа европейските журн...

Интересна е и точка 9 от предложенията. В нея се казва, че децата до 12-годишна възраст трябва да имат придружител при медийно участие, но само ако с участието не се създава опасност за детското развитие - иначе няма проблем. Друга интересна точка е номер 21 – не може деца да участва в реклами или други форми на търговски съобщения за ГМО храни, когато върху опаковката пише, че продуктът е ГМО или в него има ГМО. Припомняме, че в Закона за храните, чл. 10, ал. 1, изискването е в етикета на храна с ГМО да бъде указано количеството генномодифициран организъм, което съдържа съответният продукт. Освен това, съгласно точка 31, доставчиците на медийни услуги следва да не включват деца при реклами на лекарства, които се отпускат само от лекар. Изключение се прави само за рекламни кампании по ваксиниране.

Има предложение медийно съдържание, които не са подходящи за деца до 14-годишна възраст, да се пускат само в периода 21:00 – 06:00 часа. За съдържание за деца над 16-години диапазонът е 22:00 – 06:00 часа, а за такова над 18-години – 23:00 – 6:00.

От СЕМ посочват следните мотиви за предложенията – че критериите за оценка на медийно съдържание, което може да увреди развитието на децата, са отпреди пет години, а медийната среда е динамично развиваща се и следва да се съобразят реалностите. Становища по изготвения проект могат да бъдат внасяни до 24 април.

Позицията на Националната мрежа за деца

Асоциацията на радио- и телевизионните оператори с позиция по скандала Трифонов-Иванов

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) също взеха отношение относно скандала с журналиста Васил Иванов и ...

Изключително тревожно е предложеното отпадане на изискването за спазване на правото на личен живот на детето, за неразгласяване на данни за детето без писмено съгласие на неговите родители или законни представители, или без писмено становище на органа за закрила при предприети мерки за закрила и без собственото съгласие на детето в случаите, в които то е навършило 14 години. Това създава съществени рискове за нарушаване на личния живот и достойнство на деца, участници в предавания, смята Националната мрежа за деца.

"Въпреки многократните ни апели по конкретни случаи за нарушени права на децата в медиите ние от Национална мрежа за децата днес виждаме, че СЕМ правят огромна крачка назад от гледна точка на гарантирането на детските права в и от медиите", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. "Предложените изменения не допринасят по никакъв начин за гарантирането на детското благосъстояние, а напротив – предлагат предимно нееднозначни и некатегорични формулировки, отваряйки легална възможност за участието на деца в предавания, които накърняват тяхното право на личен живот, достойнство, нанасят вреда върху тяхното развитие и/ или излъчването на предавания, които са с вредно и опасно съдържание за деца, включително и в неподходящо часово време", се казва в становището, изпратено от Национална мрежа за децата до СЕМ, ДАЗД, Националния съвет за саморегулация и Асоциацията на европейските журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com