Дават една седмица на Манчев да събере пари за гаранцията си

20694
Дават една седмица на Манчев да събере пари за гаранцията си

В рамките на една седмица управителят на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев , ще трябва да събере парите за гаранцията си от 1 млн. лева, след като му беше повдигнато обвинение във връзка с разследването за плащания по консултантския договор за проекта АЕЦ "Белене". Адвокатите му казаха, че ще обжалват размера на гаранцията, съобщава БНР.

Адвокат на Манчев е Менко Менков, който защитава и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В обвинителния акт е записано, че Богомил Манчев е обвинен в помагачество заедно със Събин Събинов от "Уорли Парсънс" - основната консултантска фирма по проекта. Според обвинението двамата са подпомогнали последния директор на НЕК да присвои 8 милиона лева.

Бизнесменът Богомил Манчев твърди, че няма как да му бъде търсена отговорност за получени пари по договора за проекта за АЕЦ "Белене", тъй като въпреки постановлението на Министерския съвет от март 2012 година и последвалото решение за спиране на строежа от 2013-а нито един министър на енергетиката не е предприел юридически стъпки за прекратяване на договора. Според него няма как с тези политически решения да се променя характерът на един юридически договор.

Тримата министри, които той посочи като несвършили тази работа, са Делян Добрев, Асен Василев и последният Драгомир Стойнев. Според обясненията на Манчев последната фактура, която той е получил като консултант, е от март тази година.

"Зад този пъзел ще ги видите всички зли човечета. Едни по-високи, други по-ниски, с користни цели, без користни цели, с политически цели, но има всякакви такива. Пъзелът е много интересен. Те са подредени като една не много голяма групичка, с не много добра, както се вика, подготовка, защото да те атакуват, че имаш договор (законен) и че всеки месец някой те е приемал на работа и той ти обяснява: Сега как аз да го прекарам тоя да не си взима парите. Ще го вкарам в съд. Това е решението. Обаче тая работа рано или късно минава, то не е сън да се размине. Стига се докрай и казваш: Ако обичаш, сега да ми платиш и лихвите, а ако обичаш, сега да ми платиш едностранното прекратяване на договора", заяви Богомил Манчев.

Днес той остана в следствието около 30 минути. Преди него там беше Събин Събинов.

"Пише, че на неустановена дата и на неустановено място г-н Манчев заедно с директора на "Уорли Парсънс" са помогнали и подбудили директора на НЕК да присвои някакви пари - 8 милиона. Деянието, така както е формулирано, е изключително несъставомерно и ако отидете в деловодството на Софийската градска прокуратура, ще видите, че до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигане на обвинение на г-н Манчев и вече се е намерил пети прокурор, който е подписал обвинението. Прокурорът, който е подписал обвинението, се казва Емил Петров. От следователи в коридора разбрах, че той е брат на началника на следствието", подчерта адвокат Менков. Началникът на следствието е Петьо Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com