Децата сираци ще получават помощи, а не пенсии

13873
Децата сираци ще получават помощи, а не пенсии
Снимка: БГНЕС

Семействата на деца, които са останали без родител, ще получават от догодина нов вид месечна помощ. Това обяви министърът на социалната политика и труда Бисер Петков на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет.

"С промените в Закона за семейните помощи за деца се предлага нова семейна помощ, която ще получават децата, които нямат право на наследствена пенсия за починал родител", каза след заседанието министърът на социалната политика Бисер Петков.

С по-малко документи ще се кандидатства за семейни помощи за деца

С промени в нормативни актове правителството облекчи процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца и за помощи по Закона за з...

"От поправките могат да се възползват около 5600 деца, чийто баща или майка, или и двамата родители, са починали, но те нямат право на наследствена пенсия", обясни Петков.

В момента наследствена пенсия получават само деца чиито чийто родител е бил осигуряван, но 2700 деца в момента не отговарят на този критерий и получават персонална пенсия, която се отпуска само по решение на правителството след тромава процедура.

Месечната помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега той е 450 лева на член от семейството месечно. "Изплащането й ще бъде при условие децата да посещават детски градини или училища. Ще се изплаща до 18 или 20 години, ако децата продължават да учат", каза министърът.

Вместо от НОИ тези средства ще се поемат от държавния бюджет като социално подпомагане, като се разширява и кръгът на подпомаганите деца.

Помощите за деца с увреждания стават 70% от минималната работна заплата

След повече от половин година чакане, парламентът най-накрая разгледа предложението на БСП месечната добавка за отглеждане на дете с ув...

Точната сума на месечната помощ за дете с починал родител ще бъде определяна всяка година в закона за бюджета. Децата с персонални пенсии ще могат да изберат дали от 1 януари 2019 г. да се откажат от тях, за да получават семейната помощ.

Очаква се новата семейна помощ да бъде по-голяма от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лв., според Бисер Петков.

За да влезе в сила промяната на закона тя трябва да бъде одобрена и от парламента, както и да бъдат променени и други нормативни актове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com