Децата трябва да знаят, че има опасни шофьори на пътя

839
Децата трябва да знаят, че има опасни шофьори на пътя
Снимка: iStock/Guliver

Важно е децата да помнят, че на пътя има шофьори, които дори неволно биха могли да застрашат тяхната безопасност. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Мариела Китова, координатор на Сдружение „SOS-ПТП“ за Югозападна България.

Тя припомни, че през зимните месеци децата трябва да ходят на училище и често се налага да се придвижват сами навън, дори по няколко пъти на ден, като в този период денят е по-къс, стъмва се по-рано, често има мъгла или превалявания, а освен това се носят повече тъмни дрехи, което прави трудно забележими за шофьорите пешеходците, особено когато са деца. Мариела Китова подчерта, че когато вървят, децата трябва да се движат възможно най-далеч от пътното платно, по вътрешната част на тротоара, а когато няма такъв, трябва да се движат плътно в ляво на улицата, срещу посоката на движение на автомобилите. По думите й преминаването по пешеходна пътека трябва винаги да се извършва с внимание, макар и да знаем, че имаме предимство. Тя посочи, че децата трябва да помнят правилото първо да се огледат наляво, надясно, и по средата на улицата – отново наляво.

Във всяко четвърто приемно семейство у нас няма настанени деца

Във всяко четвърто от приемните семейства в България няма настанени деца, заявиха от Националната асоциация за приемна грижа. По нейни...

"Трябва да пресичат само на зелена светлина на светофара. като отново се оглеждат и в двете посоки. Никога улицата не бива да се пресича, тичайки между паркирани коли или пред спрял на спирка автобус. Когато кръстовището е по-натоварено, е редно да помолят по-възрастен човек да пресече заедно с тях. Няма от какво да се притесняват или страхуват децата, защото всеки възрастен човек би се отзовал на молбата им и би им помогнал да преминат безопасно. Децата не бива да преминават пред и зад спряло превозно средство, защото нямат видимост. Не бива да играят около паркирани автомобили, на пътното платно, или пък на кръстовища. Има си определени места за това", каза още координаторът на Сдружение „SOS-ПТП“ Тя коментира също, че големите санкции за водачите на МПС са предпоставка за спазване на правилата от всички участници в движението.

"Смятам, че всяка по-строга санкция към водачите е начин да се ограничат своеволията на пътя. Освен финансов проблем тази санкция създава и редица други неудобства за водачите, така че, да, мисля, че ще допринесе за положителните резултати, към които се стремим. За да се усети ефектът от нея, са необходими обективно и коректно поведение на пътните полицаи", заяви тя. Китова допълни, че само по този начин нарушителите ще коригират поведението си. Тя добави, че в някои европейски държави неспазването на правилата. освен че води до големи финансови и административни санкции, причинява на водачите и редица неудобства, докато не ги изплатят – публични регистри с нарушителите, ограничен достъп до социални услуги, проблеми с търсенето и намирането на работа и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com