Депутатите окончателно приеха промените в Закона за резерва

1886
Депутатите окончателно приеха промените в Закона за резерва
Снимка: бгнес

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за резерва на Република България, с които се цели усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща дейността на резерва и на системата за привличане, селектиране и подбор на кандидати за служба в доброволния резерв.

Измененията и допълненията в закона съответстват на параметрите за развитие на въоръжените сили и на насоките за изграждане на отбранителните им способности, посочени в приетите през 2015 г. стратегически документи - Програмата за развитие на отбранителните способности и Плана за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. Те дават възможност за качествено окомплектоване на военновременните формирования на въоръжените сили и ефективно изпълнение на функционалните задължения от различните категории военнослужещи.

Запазва се доброволният принцип на подготовката на гражданите за защита на отечеството, като се въвежда възможност по време на това обучение българските граждани да провеждат практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в съответствие с програмите на обучение и по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили.

За поддържане на необходимото ниво на подготовка на доброволния резерв се увеличава общата продължителност на срока за подготовка на резервисти в състава на военните формирования от въоръжените сили от 15 на 25 календарни дни. Увеличава се и срокът за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и за преквалификация от 30 на 60 дни, съобщиха от МО.

С цел да се подобри качеството на доброволния резерв се дава и възможност на служба в него да могат да бъдат приемани бивши военнослужещи без провеждане на конкурс.

Бойко Борисов: Военнослужещите ни са изключително подготвени

България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато...

Конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на резервистите от доброволния резерв и начинът на тяхното изплащане при участие в начална и специалната военна подготовка и по време на обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията. Предвиждат се еднакви възнаграждения на резервистите с тези, дължими на военнослужещите по чл. 214, ал. 1 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, тъй като когато са на активна служба, резервистите имат статус на военнослужещи.

Въвежда се промяна на пределната възраст за служба в запаса и за водене на военен отчет, като за резервистите и запасните тя се диференцира според военното звание. Така се осигурява възможност за служба в запаса и на лица, освободени от военна служба по пределна възраст.

Конкретизират се отговорностите и функциите на Централното военно окръжие, неговата структура и правомощия на органите по водене на военния отчет.

Създава се Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com