Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране

39817
Депутатите замразиха възрастта за пенсиониране
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта за пенсиониране ще бъде замразена, съобщава БТВ. Преустановява се едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за получаване на пенсия.

Така от 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца. Необходимият стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Адемов очаква коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер

Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко. Това каза пред ж...

Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най високите в ЕС. Според управляващите замразяването ще намали негативния ефект, който предишните пенсионни реформи са имали, тъй като са засягали предимно едни и същи поколения. Ускоряването" на "пенсионната реформа" в края на 2011 г. чрез едновременното увеличаване на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, ограничиха значително достъпа до пенсионната система, казва се в доклад за промените.

От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези мерки ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план допълни бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.

Нови 14 000 ранни пенсионери от догодина

Нови 14 000 пенсионери ще има догодина. Това ще се случи, ако парламентът гласува възможността за предсрочно излизане в пенсия на хора,...

Замразяването на пенсионната възраст не е решение. Започнатата реформа трябва да се доведе до край, защото тя би спестила на държавата 46 млн. лв., коментираха преди дни от Института за пазарна икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com