Десетина депутати дойдоха на срещата с майките на деца с увреждания (ВИДЕО)

2936
Десетина депутати дойдоха на срещата с майките на деца с увреждания (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се обърнаха към народните представители с нов апел за реформи, предаде репортер на Actualno.com.

Майките бяха поканили всички 240 депутати на среща пред палатковия лагер до парламента, но в уречения час се появиха само Корнелия Нинова, десетина представители от БСП и "Воля", както и председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов от ДПС. За да подкрепи майките, дойде и омбудсманът Мая Манолова.

Протестираща майка: Тази зима отново ще умрат хиляди хора с увреждания от глад

Днес майките на деца с увреждания ще напомнят, че все още са пред Народното събрание. Те организират пресконференция „Зависима не...

Въпреки че майките изразиха недоумение от броя на депутатите, дошли да ги подкрепят, те казаха, че очакват представителите на различните политически партии да поемат ясен ангажимент за изпълнението на исканията им.

Целта е в навечерието на 22 септември, Деня на независимостта, майките да напомнят на народните избраници, че "независимостта на децата им е зависима от решенията, които те трябва да вземат в пленарна зала". Междувременно обещаният срок за реална помощ към тях - 1 октомври, вече изтича.

Видин се включи в инициативата "Системата ни убива" с една протестираща майка

Майка на дете с увреждания във Видин се включи в националния протест под надслов "Системата ни убива". Майките, обединени от инициатив...

Майките на деца с увреждания се обърнаха към дошлите депутати с призив да задействат исканията им с началото на новия политически сезон. Те изтъкнаха и факта, че са се превърнали в законотворци, като са изчели стотици нормативни актове, за да напишат проектозаконите за хората с увреждания, въпреки че това е работа на народните представители.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред протестиращите майки, че БСП подкрепя исканията им от самото начало. А омбудсманът Мая Манолова отново застана зад каузата на майките.

След края на срещата Хасан Адемов обяви пред журналисти, че очаква текстовете на Закона за хора с увреждания и Законопроекта за личната помощ да бъдат приети най-късно до края на годината. "Когато минат всички процедури и бъдат внесени - те ще бъдат гледани заедно. Поканили сме всички заинтересовани страни", обяви бившият социален министър.

Майките на деца с увреждания посрещат депутатите след ваканцията

Преди ваканцията на депутатите майките ги изпратиха с плажни принадлежности на почивка, а днес ще ги посрещнат с акция с "Код черно". ...

По думите му няма шанс бюджетът за следващата година да не бъде съобразен с двата законопроекта. "Трябва да стартира реформата. Тя е закъсняла и всички носим отговорност за това, което се е случило и за това, което не се е", категоричен беше още Адемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com