Десетки сигнали от граждани за купуване на гласове постъпват в МВР дни преди изборите

4146
Десетки сигнали от граждани за купуване на гласове постъпват в МВР дни преди изборите
Снимка: БГНЕС

Десетки сигнали за купуване на гласове се получават на откритата линия на МВР, съобщава bTV.

Гражданите стават все по-активни и звънят за нередности, отбелязват от вътрешното ведомство.

В Елин Пелин осъдиха двама за купуване на гласове

Днес Районен съд - Елин Пелин одобри споразумение и осъди на по една година лишаване от свобода Златко Георгиев и Стефан Методиев за пр...

Линията работи пети ден. Подадени са 25 сигнала, които вече се разследват.

„Най-често сигналите са за купуване на гласове, предлагане на пари, материални облаги за гласуване по определен начин”, посочи Лъчезар Милушев - директор на "Анализ и политики" – МВР.

Имало дори сигнал за раздаване на риба за гласуване по определен начин, както и такива за предлагане по 50 лева за гласуване.

Всички постъпили сигнали вече се проверяват. Най-важното е, че хората не се страхуват и говорят с имената и данните си, макар че анонимните сигнали също се приемат и проверяват.

МВР отчита ръст от 10 процента при подадените заявления за лични документи последните дни.

В Петрич задържаха мъж за купуване на гласове

Районна прокуратура-Петрич е задържала организатор на купуване на гласове, съобщава БГНЕС. В хода на разследването са събрани доказате...

 Ако е изтекъл срокът на личната ви карта и установявате това сега, можете да подадете заявление в паспортната служба. Тук ще ви издадат удостоверение, с което да гласувате.

Днес стана ясно, че МВР ще отдели в държавно предприятие паспортните служби, регистрацията на коли и разрешителните за оръжие. Така средствата от административните услуги ще остават в дружеството, което ще може технологично по-добре да се развива.

Междувременно се проведе и заседание на Националния съвет по превенция на престъпността, председателстван от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

Бяха определени и цели на работа за следващите две години, на база доклад на ГД „Национална полиция“ – МВР относно проблемите, свързани с престъпността, както и на анализите на другите министерства и на НСОРБ.

Целите включват намаляване на насилието сред децата и младежите, организиране на свободното им време и ограничаване употребата на алкохол и наркотични вещества, превантивни мерки срещу измамите и посегателствата над възрастни и самотноживеещи хора в малките и отдалечените населени места, ограничаване извършването на престъпления против собствеността и кражбите на селскостопанска продукция, превантивни мерки срещу незаконната сеч и свързаната с нея търговия; засилване на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените организации, бизнеса и гражданите за осъществяване на дейностите по превенция на престъпността.

Бъчварова обобщи къде има най-много сигнали за купуване на гласове

Към момента сме получили 75 сигнала за нарушение на изборния процес. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъч...

До края на годината ще бъде одобрен и планът за постигане на очертаните цели по превенция на престъпността в период 2016 – 2018 година. Основен фокус на работата на Съвета е превенцията на конвенционалната престъпност.

Вицепремиерът Бъчварова даде задача на министерствата да изготвят до средата на ноември предложения за конкретни мерки и дейности, съобразно техните компетентности, за да бъдат постигнати тези цели.

За по-ефективна превенция на местно ниво, ще бъде подобрена работата на съществуващите Местни комисии за обществен ред и сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com