Детски надбавки от 50 лева за всички обсъждат управляващите

24146
Детски надбавки от 50 лева за всички обсъждат управляващите

Увеличение на размера на детските помощи с 15 лева предлага БСП. Така помощта за дете ще се увеличи от 35 лева на 50 лева, казва червеният депутат Димчо Михалевски. Той поясни, че въпросът се обсъжда в Комисията по социалните въпроси в Народното събрание и от Министерството на финансите.

Засега управляващите обмислят да премахнат подоходния критерий за надбавките. В момента детски надбавки получават над 800 000 деца или 80% от всички. Право на тях имат родителите на деца в семейства, където доходът на човек не надвишава 350 лева.

Малка заплата, по-големи детски

Родителите с ниски заплати ще получават по-високи детски добавки. Размерът им ще се определя след индивидуална оценка на нуждите на вся...

От ГЕРБ подкрепиха идеята, но трябва да има сериозна аргументация. Трябва да има ясно определен родителски ангажимент – децата да са ваксинирани, да ходят на училище. Парите не бива да се пръскат просто така, защото някой е обещал нещо преди изборите, казват от ГЕРБ.

300 и 400 млн. лева повече ще трябват за държавния бюджет, ако се вдигнат детските надбавки. Сега социалното министерство дава годишно 490 млн. лева. Откъде ще дойдат допълнителните средства  – с емитиране на нов дълг ли, питат от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитирани от Нова телевизия. А ако се запази прагът за получаване на надбавките, ще трябват още 150 млн. лева при увеличение до 50 лева на дете, казват експертите. По-добрият вариант е да има по-строги критерии – не само свързани с това децата да се пращат на училище например, но и да имат определен успех, казват от ИПИ.

Иначе по официални данни повече от половината първолаци идват от семейства с ограничени доходи. Това означава, че много деца биват лишавани от неща, които пък са нещо обичайно за техни връстници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com