Диетолог: Риск от постите няма

2333
Диетолог: Риск от постите няма
Снимка: iStock/Guliver

"Относно постите аз съм „за“ това нещо, тъй като постите прочистват тялото и духа, най-вече тялото от токсини. Здравето на човек много бързо се подобрява като започне да пости." Това заяви Диетологът д-р Огнян Симеонов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със започващите Коледни пости.

По думите му повечето хора, минавайки през постене избират да станат вегетарианци, тъй като виждат постенето колко добре им се отразява на тялото и изобщо на настроението, съня. Хората, които са решили да постят за първи път да не го правят, защото е модерно, а да го направят, защото те са решили да пречистят по един или друг начин тялото си. Трябва да направи по един или друг начин пречистване на цялото тяло и да спре да яде всичко животинско, за да разбере как ще се почувства в следващите две-три седмици и категорично човек ще се почувства изключително добре, защото още Хипократ го е казал: „Нека нашето лекарство бъде нашата храна и обратното“.

Започват коледните пости

От днес, 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Преди Коледа вярващите християн...

"Моето лично мнение е, че няма проблем човек да пости, стига обаче да се консултира с лекар и ако лекарят му забрани и му каже, че това нещо не трябва да се прави, защото по един или друг начин може да навреди и наруши здравето му – чак тогава. Но до момента това, което съм изчел като литература и съм гледал различни семинари, на които съм присъствал, нито един доктор не е казвал, че е противопоказно за нещо, което може да причини определен проблем. Така че винаги консултацията с доктор би била добре.", допълни още той.

Според д-р Огнян Симеонов повечето хора се притесняват, че по време на постите нямат допълнителен прием на протеини:

"Това, което мога да кажа, че приемането на протеин най-силният, най-качественият протеин въобще от това, което мога да кажа аз е, че е беленият коноп. Беленият коноп съдържа над 20 аминокиселини, от които 9 са незаменими. И няма в света хранителен продукт, който да съдържа тези показатели. Така че това се води като най-доброто нещо като протеин и то растителен. Постенето е подходящо за всеки един човек."

Съществува ли риск при постенето?

Лекар: Внимавайте с преяждането по празниците

По празниците родителите трябва да внимават много с количествата шоколад, които изяждат децата, каза в интервю за БТА гастроентерологът...

"За мен лично, риск от постите няма. Лекарите, които казват, че има риск от това, нека се обосноват и да кажат какви са рисковете и какво може да причини или ако го каже, да обясни научно къде може да го прочетем. Да обясни, а не да хвърля думи на вятъра, защото много често съм чувал изказвания от лекари на думи: „От еди кое си нещо са пострадали определена група хора.“ Но в коя страна, кои са тези хора? Не може да разберем и по този начин става така, че има едни думи, които са хвърлени в пространството без да са подплатени с някакви знания, анализи или научни документации.", каза д-р Огнян Симеонов.

Той допълни, че човек започва да спи по-добре. Голяма част от хората започват да изгарят излишните телесни мазнини, подобрява им се настроението, самочувствието  най-вече, защото когато се подобри настроението и самочувствието на човек и най-вече жизнените сили стават по-силни. Човек се чувства по-енергичен, няма я тази умора, която някои хора казват пролетна умора или каквато и да е умора. Има много плюсове човек да го направи и затова по-голям процент от хората избират да забравят за месото и стават вегетарианци, защото през този период, в който са постили, те виждат много плюсове, а те досега не са ги наблюдавали. Хора, които са на някакви лекарства и почват да постят, виждат че лекарствата вече не са им нужни, защото тялото по един или друг начин се изчиства- обновява и човек се чувства прекрасно.

Кои са най-често допусканите грешки в захранването след края на постите?

"За мен най-често използваната грешка, използвана при хората е, че още първия ден наблягат на големи количества месо. След такъв пост независимо дали е 10, 20, 30, или 40 дена, не е нужно да даваме на тялото трудно смилаема храна, която е месото в трудносмилаеми количества. Нека първият ден започнем с 50 грама, след това да минем на 100 грама и да разберем едно, че човек не трябва да изяжда повече от 150 грама месо на едно хранене, тъй като тялото не може да преработи голямо количество храна. Например, ако човек изяде 300 грама пържола, 150 ще ги усвои, а другите 150 ще ги обърне на мазнина или сланина. Това е равносилно да изядем 150 грама сланина, така че ако не превишаваме 150 грама месо на едно хранене – еквивалента на 200 грама риба е добре. Разбира се, големи количества салати най-важното е да знаем, че около 80% от храната да е в суров вид. Готвените неща да са около 30%, а 70% да бъдат около сурови вариант като всички плодове, зеленчуци- зарзаватите да не забравяме на второ място, защото те са много полезни като сок от кисело зеле, всичките форми на туршия са изключително подходящи – в тях има и малко количество B12 има и полезни бактерии, пробиотичните, които са полезни за всички хора.", информира още д-р Огнян Симеонов.

Как да се храним здравословно по време на пости?

"Религията повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж на Благовещение, а след това на Цветница, което успокояв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com