Директорката на агенция "Митници" е арестувана за 72 часа и с обвинение за ОПГ

6691
Директорката на агенция "Митници" е арестувана за 72 часа и с обвинение за ОПГ
Снимка: БГНЕС

Директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова е арестувана за 72 часа, след като ѝ е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщава нейната адвокатка. 

Предполагаемото престъпление, за което прокуратурата ще я разследва, е "търговия с влияние, контрабанда и подкупи". Заедно с нея са обвинени още трима души, които според защитата на Банкова тя не познава. 

От Софийската градска прокуратура обявиха, че ще поискат от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо четиримата обвиняеми за участие в престъпна група. От прокуратурата уточняват, че групата е създадена с цел контрабанда, пране на пари и корупционни престъпления.

От там допълват, че в хода на разследването са извършени 30 претърсвания в частни домове, служебни помещения и автомобили. Иззети са мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса) цигари и др. По случая са разпитани свидетели. Още: "Жертва съм на новото КОНПИ": Арестуваната шефка на "Митници" намеси и посланика на САЩ (СНИМКИ)

Връзката с главния секретар

Адвокатката Аделина Натина потвърждава неофициално пред БТА и че в същия ден, в който беше проведена акцията в "Митниците", е претърсен и домът на главния секретар на МВР Живко Коцев. Тя съобщава, че разбрала за това от неформален разговор със служителите на Комисията за противодействие на корупцията."Предвид начина на работа в момента е много вероятно и той да бъде задържан", казва Натина.

Коцев обяви, че подава оставка, без да съобщава какви са мотивите му. Малко по-късно в сайта на МВР се появи негово писмо, в което той обяснява, че планирал да се реализира в "друга сфера на обществения живот".

Премиерът Николай Денков обвърза това решение с натиск, който е оказван върху Живко Коцев от министъра на вътрешните работи - нещо, което Калин Стоянов отрича. Той намекна и че ДАНС прикрива канали за наркотици. Още за изказването му четете в материала "Има слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици": Денков за арестите в "Митниците" (ВИДЕО)

Припомняме, че вчера (3 април) беше проведена акция на ДАНС и КПК, като служители на правоохранителните органи влязоха в Агенция "Митници" и на различни адреси. Банкова бе отведена за разпит и арестувана за 24 часа. По неофициална информация на bTV операцията е заради разследване, свързано със сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал.

Още вчера тя заяви, че не го познава, а самата тя като служител на ДАНС преди време е имала лоши отношения с шефа на агенцията и подозира, че именно той стои зад акцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com