Дянков: Част от освободените сгради в София ще стават музеи

4786
Дянков: Част от освободените сгради в София ще стават музеи
С времето цялото МЗХ ще се премести в Пловдив

Нямаме още целия списък. В следващите две-три седмици ще се дорешат другите администрации къде ще се преместят. Това каза пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Бройката е приблизителна, имаме 8-9 големи града, по 2 такива агенции или институции смятаме да преместим във всеки град. Цялото МЗХ ще се премести в Пловдив с времето. Ще започнем с един заместник-министър на МЗХ. Другият ресор, който отговаря за европейските средства и ДФЗ, по-късно ще се премести в Пловдив. Гори, вино, животновъдство се преместват в Пловдив също, а Изпълнителната агенция по лозата и виното ще е в Плевен, добави Дянков. Той каза, че част от цялата администрация в София няма съществена причина да е в столицата.

Дянков съобщи, че в по-дългосрочната програма е възможно и в градове като Враца, Видин, Ловеч, като втора и трета вълна, да се преместят още администрации. Няма нужда от сметки. "Изцяло ще се влиза в нови сгради, които общините осигуряват, идеята е не тепърва да се купуват сгради за администрациите. С времето освободените от администрацията сгради в София могат да се продават. Аз съм за идеята тези сгради да стават примерно културни обекти. Имаме нужда от музеи. Една част от тези сгради сме говорили с Вежди Рашидов да стават музеи. На хората, които искат да се преместят, ние ще помогнем с компенсации, които няма да са кой знае колко големи. За тези 2/3, които ще се преместят – да, ще има компенсации", подчерта вицепремиерът. Той посочи, че безработицата в София е 2,5%, в Пловдив е над 6%, в Благоевград е 12%. "Опитът показва, че местенето на администрацията е добра политика. Аналогът на НАП в САЩ не е във Вашингтон, а във Филаделфия, аналогът на НАП в Германия е в Нюрнберг, не в Берлин, аналогът на НАП във Франция е в градче на 200 км от Париж. В България по такива важни и смели теми винаги се започва от дребното нещо – колко ще струва един камион да отиде от Пловдив до София, ами няма да струва много", подкрепи тезата си Дянков.

Симеон Дянков обясни, че Пловдив е избран за център на туристическата администрация, не само защото градът е един от символите на културно-историческото ни наследство, но и защото е сравнително близо до географския център на България, който е град Габрово. Финансовият министър е убеден, че бизнесът ще бъде улеснен от преместването на структурите в различни градове. Във връзка с критиките на опозицията, Дянков заяви, че по време на нейния мандат е имало цяло министерство, отговорно за административната реформа, но ресорният министър тогава си е "бъркал в носа".

Симеон Дянков допълни, че на хората, които изберат да останат в столицата и да напуснат работата си в държавната администрация заради преместването на структурата, в която работят, ще им бъде платена една работна заплата. Техният шанс да си намерят нова работа е много по-голям, отколкото на хората от по-малките градове, смята Дянков.

"Шансът те да си намерят друга работа в София е много по-голям и шансът за хората в Пловдив, Благоевград, Варна съответно е много по-голям, отколкото сегашното състояние. Просто идеята е някак си да се фигурираме. Да, краткосрочно ще има някои тежести. Да, някои хора, които сега са на добра работа, може би ще решат да не са на тази работа. Да, някои институции ще загубят краткосрочно хора. Въпросът е тригодишен план, петгодишен план. Защото ние планираме да сме на власт дълго време. Не си мислим просто в рамките на този мандат. След три години това добра политика ли ще е? След пет години? Опитът показва, че това е добра политика", категоричен е Дянков.

За Сребърния фонд министърът на финансите коментира, че идеята му за него е добра. "Това е принципна идея, след време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял", подчерта Дянков. "Фондът по закон е направен все едно, че е за пенсионерите, но той реално не е такъв фонд. Този фонд пази валутния ни борд, с времето този фонд наистина трябва да стане Сребърен. Законът за Сребърния фонд ще бъде приет. Досега съм успял във всичките си важни закони и ще продължа да успявам", заяви Симеон Дянков.

 

Вдигат пенсии и заплати от догодина

Може да има ръст на пенсии и заплати в държавните организации догодина. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com