Джордж Кремлис от ЕК: Скоро ще ни трябват две планети

3789
Джордж Кремлис от ЕК: Скоро ще ни трябват две планети
Снимка: Анита Чоалкова

Ако продължим да произвеждаме и потребяваме с текущия темп, с който го правим досега, за в бъдеще ще са ни нужни две планети. Това заяви Джордж Кремлис – ръководител на отдел „Кохезионна политика и екооценки“ в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия. На форум в Пампорово за интегрирано управление на отпадъците Кремлис представи т. нар. „кръгова икономика“ пред кметове, зам.-кметове и експерти от близо 30 общини.

По думите му тя се превръща в приоритет №1 за ЕК, тъй като ще бъде подкрепяна не само в текущия програмен период, а и след 2020 г.

Евродепутати с обвинения за шуробаджанащина в ЕК

Измама, корупция, интриги. Това бяха основните обвинения на евродепутати срещу назначаването на Мартин Селмайер за генерален секретар н...

„Повечето държави експлоатират повече от биокапацитета, който позволява нашата планета. Това е седмата програма за действие на ЕС. Идеята е до 2050 г. да променим начина на производство и потребление и да живеем в рамките на екологичните ограничения на нашата планета. В ЕС полагаме всички усилия за постигане на това. Имаме и успехи, но не живеем сами на планетата. Затова идеята е да се популяризира тази кръгова икономика и извън рамките на ЕС“, посочи Кремлис.

По думите му е добре, че предизвикателствата спрямо климатичните промени са вече широко приети от света, „може би с изключение на г-н Тръмп“.

„Но ние вярваме, че е само въпрос на време САЩ да се присъедини към това колективно усилие за да защитим климата на света“, подчерта Джордж Кремлис.

Той подчерта, че законодателният пакет за отпадъците, който се подготвя от ЕС, е изключително важен за кметовете, защото е тяхна задачата да ги управляват.

Мария Габриел попадна в класация на най-влиятелните европейки

Електронното издание "Toute l'Europe" ("Цяла Европа"), отразяващо функционирането на ЕС и актуални теми от европейския дневен ред, публ...

България като член на ЕС има юридически задължения да прилага тези директиви. И ако не си преведе законодателството в съответствие с новите правни задължения спрямо отпадъците, ще се наложи да плаща глоби.

„Тези глоби са напълно реални, вие сте по-нова страна членка, но моята родина отдавна плаща глоби в тази връзка по отношение на регламентирано депониране на битови отпадъци. Такива глоби се плащат от страни като Испания и Италия за неподходящо управление на отпадъците. И ако този пакет за отпадъците бъде напълно приложен , ще бъдат създадени повече от 100 000 работни места, разпределени в целия ЕС. Ще има огромни икономии на парични средства, тъй като ще управляваме по-малко отпадъци, а от друга страна ще произвеждаме повече продукти“, отбеляза представителят на ЕК.

Той каза, че финансовите икономии щели да са около 5 милиарда евро, а ползите за обществото - около 20 млрд евро.

„Ще намалят емисиите на въглероден диоксид. Това е нашата цел в борбата за защита на климата на нашата планета. В Европейския съвет вече се обсъждат законодателните инициативи по отпадъците. Целевата дата е април 2018 г., когато ЕП трябва в пленарно заседание да гласува по този пакет за отпадъците и се надяваме да бъде приет“, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com