Джулай морнинг

17957
Джулай морнинг
Снимка: Димитър Милев/Facebook

Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция "Джулай морнинг" символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава "юли" и от там "Юлско утро". Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Стотици посрещнаха изгрева на July morning (СНИМКИ)

По традиция на 1 юли много българи посрещат първия изгрев на месеца. July morning е българска традиция, свързана с хипи движението. По...

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали, уточнява БГНЕС.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на "Юрая Хийп". Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват. С течение на времето "Джулай морнинг" добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват "ивнинга" ("вечерта" — от July Evening), като се събират в село Варвара на 30 юни.

Приказката за Джулая - слънцето изгря с форма на сърце (ВИДЕО)

Първото юлско утро или повсеместно познатият ритуал посрещане на Джулай морнинг предизвика неописуемо вълнение и остави без дъх и думи ...

Тази година обаче се стигна и до нещо наистина уникално - обявление за "Православен Джулай" във Facebook. Събитието се организира в Каварна.  На плаката на събитието се посочва, че на 30 юни ще се проведе „Празнична вечерня“ в града. На следващата сутрин от 5 часа започва „Литийно шествие“ до църква от VI век край Каварна, която носи името на светите безсребърници Козма и Дамян, които през 3 век лекували хората без пари, а след него ще има и "Празнична литургия". Всичко това предизвика куп реакции във Facebook и осмиване как дори Джулая е откраднат от биещите се в гърдите като православни християни преди всичко друго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com