X
 
 

Днес е Бъдни вечер за около една трета от православните християни по света

1271 0
photo of Днес е Бъдни вечер за около една трета от православните християни по света
Снимка: Thinkstock
В православните страни, които спазват Юлианския календар, днес е Бъдни вечер, съобщава Ройтерс. Около една трета от православните християни по света отбелязват Коледа на 7 януари. И докато останалата част от вярващите отбелязват Коледа на 25 декември, както е по Грегорианския календар, въведен през 1582 година, когато астрономи забелязват грешка при изчисленията в дължината на гръцката слънчева година, Руската православна църква, Коптската църква в Египет, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора отбелязват Бъдни вечер на 6 януари.
На Бъдни вечер приключват Коледните пости – ритуал, предшестващ честванията по повод раждането на Спасителя.
В Египет властите затегнаха мерките за сигурност около църквите, в очакване на празника. Над 300 000 полицаи ще охраняват вярващите, за да осигурят мирното протичане на Коледа. През последните няколко години празникът беше белязан от кървави нападения срещу християнски църкви с множество жертви и ранени.
В знак на солидарност мнозина мюсюлмани в страната обявиха, че ще посетят вечерната литургия, за да празнуват със своите приятели християни. 
В православните страни, които спазват Юлианския календар, днес е Бъдни вечер, съобщава Ройтерс. Около една трета от православните християни по света отбелязват Коледа на 7 януари.

И докато останалата част от вярващите отбелязват Коледа на 25 декември, както е по Грегорианския календар, въведен през 1582 година, когато астрономи забелязват грешка при изчисленията в дължината на гръцката слънчева година, Руската православна църква, Коптската църква в Египет, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора отбелязват Бъдни вечер на 6 януари. На Бъдни вечер приключват Коледните пости – ритуал, предшестващ честванията по повод раждането на Спасителя.

Бъдни вечер е!

На 24 декември се събираме на Бъдни вечер. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Празн...

В Египет властите затегнаха мерките за сигурност около църквите, в очакване на празника. Над 300 000 полицаи ще охраняват вярващите, за да осигурят мирното протичане на Коледа. През последните няколко години празникът беше белязан от кървави нападения срещу християнски църкви с множество жертви и ранени. В знак на солидарност мнозина мюсюлмани в страната обявиха, че ще посетят вечерната литургия, за да празнуват със своите приятели християни. 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Бременна в осмия месец се самоуби

Бременна в осмия месец се самоуби в Бургас. Сигналът е получен преди около час от служителите на Първо РПУ в областния град. Инцидентът е възникнал...