До 10 г. затвор за причиняване на смърт при ПТП

16690
До 10 г. затвор за причиняване на смърт при ПТП
Завишава се наказателната отговорност и когато е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека

Законодателна промяна в НК предвижда наказание лишаване от свобода от 3 г. до 10 г. в особено тежки случаи, когато са нарушени умишлено правилата за движение и по непредпазливост се причинява смърт, предлагат депутати от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Завишава се наказателната отговорност и когато ПТП е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека. Все по-често пешеходци, голяма част от които деца, намират смъртта си на пътя като пълноправни участници в движението, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Анастас Анастасов, зам. председател на НС и председател на вътрешната комисия.

Броят на убитите на пешеходна пътека се увеличава тревожно и по тази причина се налага да се въведат по-строги законови разпоредби, регламентиращи наказанията на нарушителите, добави той. "През последните години е налице нарастване на пътнотранспортните произшествия, загинали и ранени по вина на неправоспособни водачи и такива с недостатъчен опит.

През периода от 2005 г. до 2008 г. загиналите годишно по вина на такива водачи са се увеличили от 75 на 124, а ранените – от 917 на 1022, уточни Анастасов. През 2009 г. са загинали 92 души / 10.2% от общо загиналите по вина на водачи/ и са ранени 814. Загиналите при пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи са 2,3 пъти повече от тези по вина на водачи, употребили алкохол.

През 2010 г. и 2011 г. има известно задържане и намаление на аварийността поради неправоспособност и недостатъчен опит на водачи", според справка на Отдел "Пътна полиция".

Предлаганите промени в НПК произтичат от внесените поправки в НК. Според тях не бива да се допуска споразумение не само в изрично посочените случаи, но и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт, като по този начин се избягва възможността за смекчаване на наказателната репресия спрямо лицата, извършили деяние с такъв тежък резултат.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество