До края на март наследници на имоти в Западните покрайнини могат да поискат връщането им

22235
До края на март наследници на имоти в Западните покрайнини могат да поискат връщането им

През март изтича срокът, в който наследниците на имоти в Западните покрайнини могат да предявят претенции за връщането им, съобщи народният представител от "Коалиция за България" Евдокия Асенова. По думите й Министерството на външните работи и консулските служби на България в чужбина са обещали съдействие на заинтересованите българи, предаде БТА.

"Имаше опасения, че срокът за връщане на тези имоти изтича в края на 2013 г. Това не е вярно, още три месеца гражданите могат да внесат документите си", посочи Асенова. Проблемът с връщането на имоти в Западните покрайнини е бил поставен в приемната на пернишките депутати от "Коалиция за България".

Над 360 души с трънско потекло могат да върнат имотите си от другата страна на границатата със Сърбия

Над 360 души с трънско потекло могат да върнат имотите си отдругата страна на границатата ни със Сърбия, съобщиха от общинаТрън. На сай...

Над 360 души с трънско потекло могат да върнат имотите си от другата страна на границатата ни със Сърбия, по данни на община Трън. Имотните декларации на включените в списъка са от 1930г. и се съхраняват в Държавна агенция "Архиви".

Правният статут на двувластните земи е исторически създал се въпрос между България и Сърбия, който възниква още през 1878 г., когато създадената по решение на Берлинския конгрес.

Международна гранична комисия установява границата между двете държави. С този акт имоти от 23 български села с обща площ около 1000 кв. км преминават във владение на Сърбия. Впоследствие, по силата на Ньойския договор, на 8 ноември 1920 г. от България на тогавашното Кралство на сърби, хървати и словенци е предадена територия от 2 566,2 кв. км със 180 населени места и 103 623 жители, обяснява на сайта си Министерството на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество